Antena 3 CNN Externe Ce se știe despre marea contraofensivă ucraineană | "Pentru prima dată, Kievul ar putea stabili cursul războiului", spun experții

Ce se știe despre marea contraofensivă ucraineană | "Pentru prima dată, Kievul ar putea stabili cursul războiului", spun experții

Convoaie lungi de camioane militare, tancuri, artilerie și alte arme rusești au fost văzute, recent, plecând din regiunea estică Donbas spre sud-vestul tarii.

Ce se știe despre marea contraofensivă ucraineană | "Pentru prima dată, Kievul ar putea stabili cursul războiului", spun experții
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Aug 2022   •   15:07

Spre aceleași regiuni sunt transferate trupe și din direcția portului Mariupol, aflat sub ocupație rusă.

Evoluția vine în contextul în care, în ultimele săptămâni, forțele ucrainene au început să lovească tot mai des obiective militare rusești, adânc în spatele frontului.

Artileria Kievului a distrus depozite de muniții, puncte de comandă, poduri și legături feroviare utilizate de ruși, folosind armele de mare precizie primite din Occident. 

În prezent, cele mai grele lupte se duc pe o linie a frontului de circa 350 de kilometri, care se întinde spre sud-vest, din apropiere de Zaporojie și până la Herson, de-a lungul râului Nipru.

Zelenski: "Rușii nu se angajează în lupte directe, pentru că sunt inferiori"

Lupta pentru recucerirea orașului Herson ar putea fi decisivă pentru evoluția războiului, susțin experții militari.

"Armata rusă nu își va schimba tactica. Înțelegem că ocupanții știu că vor pierde în lupte directe în fața ucrainenilor, pentru că sunt inferiori în abilități. De aceea, inamicul pariază atât de mult pe artilerie și pe bombardamente. Ei încearcă să distrugă totul în calea lor și să intre în oraşe transformate în ruine. Sunt recunoscător tuturor celor care, în astfel de condiții, încă rețin ocupanții, acolo unde luptele sunt acum cele mai aprige: în Donbas, regiunea Harkov și zona Nikolaev", spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

După ce a eșuat, la începutul invaziei, să ocupe Kievul și regiunile din nord-estul Ucrainei, armata rusă s-a regrupat, concentrându-se pe regiunea Donbas.

Aici, rușii au capturat mai multe orașe importante din regiunea Lugansk, înainte de a lua o "pauză operațională".

În sud, timp de câteva săptămâni, forțele ucrainene au consemnat câștiguri mici și progresive în regiunea Herson, care se întinde de-a lungul Niprului.

Astfel, pozițiile ruse de aici au devenit mai vulnerabile.

Experți ISW: "Ucraina, în poziția de a începe să schimbe cursul războiului"

Până recent, râul a fost o barieră defensivă naturală, iar acum, potrivit experților militari, Ucraina și Rusia se pregătesc pentru reluarea luptelor de-a lungul Niprului.

"Principalul motiv pentru care e liniște în prezent este vremea. Este posibil să bombardeze doar de pe drumul asfaltat. Și în cazul în care (inamicul) se va deplasa în afara drumului, va rămâne blocat în noroi și va fi distrus. Este liniște pentru că le este frică. Peste două-trei zile solul va fi uscat și lupta va reîncepe", arată Iuri Bereza, comandantul regimentului Dnipro.

Kievul anunță de mai mult timp o contraofensivă majoră, cu ajutorul armelor occidentale.

Această contraofensivă va testa rezistența ambelor tabere.

Potrivit experților americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), pentru prima dată Ucraina s-ar afla în poziția de a începe să determine activ cursul războiului.

Foto: soldați ucraineni manipulează un obuzier într-o zonă din estul țării, iulie 2022

×
Subiecte în articol: Ucraina contaofensivă Nipru Iuri Bereza
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close