Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord renunţă la restricţiile privind telefoanele mobile pentru cetăţenii străini

Coreea de Nord renunţă la restricţiile privind telefoanele mobile pentru cetăţenii străini

Coreea de Nord renunţă la restricţiile privind telefoanele mobile pentru cetăţenii străini
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    21 Ian 2013   •   12:59

Coreea de Nord renunţă la una dintre restricţiile tradiţionale şi va permite cetăţenilor străini care vizitează ţara să folosească propriile telefoane mobile, anunţă AP.

Până în prezent, străinii care intrau în Coreea de Nord erau obligaţi să-şi lase telefoanele mobile la graniţă până la plecare, ceea ce făcea imposibilă comunicarea turiştilor cu restul lumii.

De această regulă nu a scăpat nici preşedintele Google, Eric Schmidt, care, în timpul recentei sale vizite în statul comunist, s-a văzut nevoit să-şi lase telefonul la Beijing.

Acum, cetăţenii străini care intră în Coreea de Nord vor putea veni cu propriile telefoane şi vor putea cumpăra cartele SIM pentru folosirea acestora. De asemenea, vor avea posibilitatea de a închiria aparate cu cartele SIM care vor permite convorbirile cu alte ţări, contactarea ambasadelor străine de la Phenian sau a hotelurilor internaţionale din capitala nord-coreeană, potrivit reprezentanţilor reţelei de telefonie mobilă Koryolink.

Cu toate acestea, străinii nu vor putea comunica prin intermediul telefoanelor mobile cu cetăţenii nord-coreeni, care folosesc o altă reţea, şi nici nu vor avea acces la Internet folosind SIM-urile cumpărate sau închiriate la intrarea în ţară. În plus, deşi pot suna în Japonia sau Statele Unite, nu o vor putea face şi în Coreea de Sud.

Numărul telefoanelor mobile din Coreea de Nord a crescut foarte mult după ce, în urmă cu patru ani, firma egipteană de telecomunicaţii Orascom a construit o reţea 3G. În prezent, peste un milion de oameni folosesc telefoane mobile în Coreea de Nord.

Reţeaua 3G oferă nord-coreenilor şi acces la ziarul regimului, Rodong Sinmun, în schimbul unei taxe, dar nu şi la Internetul global.

De altfel, în timpul vizitei sale în Coreea de Nord, Eric Schmidt a solicitat regimului de la Phenian să permită cetăţenilor săi accesul la Internet, explicând că acest lucru poate fi uşor realizat prin intermediul reţelei 3G deja existente.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close