Coreea de Sud şi Luxemburg, alese în Consiliul de Securitate al ONU

de M.Z.    |    19 Oct 2012   •   10:38
Coreea de Sud şi Luxemburg, alese în Consiliul de Securitate al ONU Foto: philosophers-stone.co.uk

Coreea de Sud şi Luxemburgul au fost alese joi membre nepermanente ale Consiliului de Securitate al ONU pentru un mandat de doi ani, începând de la 1 ianuarie 2013, informează AFP.

Dintre cele 193 de ţări membre ale Adunării Generale a ONU, Luxemburgul cu 131 de voturi a depăşit semnificativ Finlanda (62 de voturi), în timp ce Coreea de Sud a strâns 149 de voturi, în comparaţie cu Cambodgiei (43 de voturi). Majoritatea necesară era de 129 de voturi.

Cele două ţări se alătură altor trei state alese din primul tur, şi anume Rwanda, Australia, Argentina.

Consiliul de Securitate, care numără 15 membri, reînnoieşte în fiecare an cinci dintre cele zece locuri destinate membrilor nepermanenţi la nivel regional.

Alegerea Rwandei şi Argentinei, care nu aveau adversari în regiunile lor, era aşteptată, însă Luxemburgul a creat o surpriză depăşind Finlanda, pe care mulţi diplomaţi o considerau favorită.

Luxemburg, membru ONU din 1945 şi membru fondator al UE, nu a făcut niciodată parte din Consiliul de Securitate. Australia a fost membră de patru ori, Finlanda de două ori, Rwanda o dată, Coreea de Sud o dată şi Argentina de opt ori.

Din ianuarie, ţările alese vor înlocui Africa de Sud, Germania, Maroc, Pakistan şi Togo. Mandatul lor se încheie la sfârşitul anului 2015.

Cei cinci membri permanenţi, care au drept de veto, sunt Statele Unite, China, Franţa, Rusia şi Marea Britanie.
x close