Antena 3 CNN Externe Creierul atentatelor de la 11 septembrie cere ca ONU să ancheteze SUA pentru tortură

Creierul atentatelor de la 11 septembrie cere ca ONU să ancheteze SUA pentru tortură

Creierul atentatelor de la 11 septembrie cere ca ONU să ancheteze SUA pentru tortură
de S.T.    |    27 Iun 2012   •   08:44

Avocaţii lui Khaled Sheikh Mohammed, care s-a autoproclamat organizatorul atentatelor de la 11 septembrie, au anunţat marţi că au cerut Raportorului Special ONU pentru tortură Juan Mendez o anchetă asupra relelor tratamente pe care clientul lor le denunţă.

"În această Zi Internaţională de Susţinere a victimelor torturii (marţi)", apărarea lui Khaled Sheikh Mohammed a anunţat că a adresat o "scrisoare de susţinere" către Mendez, în cadrul unei "prime etape a unei anchete ONU asupra acuzaţiilor de tortură".

Avocaţii au trimis această cerere cu o zi înainte de inculparea, pe 5 mai, la Guantanamo, a clientului lor, care riscă pedeapsa capitală, scrie Mediafax.

Potrivit unui raport al serviciilor americane de informaţii, primele mărturisiri ale pakistanezului, alias KSM, au fost obţinute sub tortură, după ce acesta a fost supus de 183 de ori la simularea înecului şi unui total de şapte zile şi jumătate de privare de somn într-o închisoare secretă CIA.

În această scrisoare, avocaţii îi cer Raportorului Special ONU Juan Mendez "să deschidă o anchetă completă, justă şi imparţială asupra conduitei Statelor Unite şi unei alte eventuale ţări complice".

×
Subiecte în articol: SUA tortura
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close