Antena 3 CNN Externe Creştinii ortodocşi din Siria sărbătoresc Paştele cu teama atentatelor şi bombardamentelor

Creştinii ortodocşi din Siria sărbătoresc Paştele cu teama atentatelor şi bombardamentelor

Creştinii ortodocşi din Siria sărbătoresc Paştele cu teama atentatelor şi bombardamentelor
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
04 Mai 2013   •   13:54
Creştinii ortodocşi din Siria sărbătoresc Paştele cu teama atentatelor şi bombardamentelor, după doi ani de conflict şi în timp ce îngrijorarea creşte în ceea ce priveşte soarta a doi episcopi, răpiţi la 22 aprilie în nordul ţării, relatează AFP, conform Mediafax.
Pentru al doilea an, nicio sărbătoare nu este prevăzută în Sitia. Doar rugăciuni şi câteodată slujbe vor avea loc, însă mulţi creştini ortodocşi recunosc faptul că nu asistă la asemenea evenimente, de teamă. 
"Nu voi îndrăzni să merg la biserică în seara aceasta, regretă Chaza, din cartierul Jaramana din Damasc, locuit de creştini şi druzi. "Mă tem de explozii", care s-au amplificat în ultima vreme în capitală" mărturiseşte ea. 
Youssef nu va mai participa la rugăciuni, deoarece violenţele continuă. "Dimineaţa aceasta în zori, am auzit o explozie puternică", povesteşte tânărul în vârstă de 30 de ani, care locuieşte în cartierul Tijara, în sudul Damascului. "Era depozitul de kerosen care a luat foc pe aeroportul din Damasc", în urma unui atac al rebelilor, potrivit mass-mediei oficiale. 
În Joia Mare, "străzile care duceau la biserici au fost închise. Numeroşi poliţişti şi agenţi de securitate protejau lăcaşurile de cult creştine", povesteşte un băcan din cartierul creştin Qassaa, aflat în centrul Damascului. 
"Cu toate acestea puţini sunt cei care vin să se roage", subliniază el.
Liderul Bisericii ortodoxe greceşti, Yuhanna Yazigi, patriarh al Antiohului şi al întregului Orient, a anunţat că anul acesta nu a mai primit scrisori de felicitare de la credincioşi, din cauza răpirii a doi episcopi, între care se numără şi fratele său, în apropiere de Alep, în nordul ţării.
 
Yohanna Ibrahim, liderul diocezei siriene ortodoxe şi Bulos Yazigi, liderul diocezei greceşti ortodoxe, au fost răpiţi la 22 aprilie în timp ce se întorceau de la frontiera cu Turcia, iar Biserica nu a mai primit nicio veste cu privire la soarta lor. 
"Pentru al treilea an, sărbătorim Paştele cu tristeţe, deoarece ţara este însângerată", deplânge Antoine, un medic din Alep, precizând că slujba de vineri va fi dedicată celor doi episcopi răpiţi.
"Ne rugăm pentru întoarcerea lor. Credem în învierea lui Isus dar şi în cea a Siriei", declară el.
Creştinii, care reprezintă 5% din populaţia siriană, sunt cei mai vulnerabili în contextul violenţelor favorizate de conflictul care afectează Siria din martie 2011. 
Rula Salam, studentă în Homs (centrul Siriei), spune: "creştinii rezistă în pofida tuturor relelor îndurate şi tuturor mijloacelor utilizate pentru a ne urmări". 
"Suntem mai mult ca niciodată hotărâţi să luptăm împotriva extremismului, suntem proprietarii acestor teritorii şi suntem înrădăcinaţi în Siria de mii de ani", a adăugat ea. 
Numeroşi creştini sirieni au ales să părăsească Damascul pentru a merge la Beirut, pe perioada sărbătorilor. 
"Vin pentru a mă destinde şi pentru a-mi vedea fiul care lucrează in Qatar", explică Hala, care a închiriat un apartament în capitala libaneză. 
"Aici, viaţa este normală, încerc să uit pentru moment coşmarul pe care îl trăim în Siria". 

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close