Antena 3 CNN Externe Criza energetică | Havana anunță întreruperi de curent și anulează carnavalul

Criza energetică | Havana anunță întreruperi de curent și anulează carnavalul

Conducerea de la Havana anunță întreruperi de curent și anulează carnavalul, pe măsură ce criza energetică a țării se adâncește

Criza energetică | Havana anunță întreruperi de curent și anulează carnavalul
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    31 Iul 2022   •   08:24

Capitala cubaneză Havana va începe să restricționeze furnizarea de energie electrică în luna august. De asemenea, autoritățile au anulat carnavalul tradițional, a anunțat sâmbătă presa de stat.

Capitala, unde locuiește o cincime din populația de 11,2 milioane a Cubei și centrul activității economice din țară, a fost scutită de întreruperile zilnice de energie electrică de patru sau mai multe ore pe care restul insulei le suportă de luni de zile.

Penele de curent au declanșat câteva proteste locale în această vară, iar în urmă cu un an, în iulie, a fost o zi de tulburări fără precedent în întreaga țară.

Autoritățile au stabilit că în cele șase departamente din Havana va fi întreruptă energia electrică la fiecare trei zile, în orele de vârf, potrivit cotidianului local al Partidului Comunist, Tribuna de la Havana.

Penele de curent reflectă o criză economică tot mai profundă, care a început din cauza sancțiunilor dure ale SUA impuse în 2019 și s-a agravat cu ca urmare a pandemiei și a războiului din Ucraina.

În ultimii doi ani, cubanezii s-au confruntat cu penuria de alimente și medicamente, cu cozi lungi la magazine, cu prețuri ridicate și probleme de transport. Întreruperile de curent nu au făcut decât să sporească frustrarea populației. Începând din octombrie, anul trecut, peste 150.000 de cubanezi au plecat din țară încercând să intre în SUA și în alte țări.

„Acesta este momentul să ne arătăm solidaritatea și să contribuim pentru ca restul Cubei să sufere mai puțin din cauza penei de curent nedorite", a declarat liderul Partidului Comunist din Havana, Luis Antonio Torres, citat de Tribuna.

Torres și alți participanți la reuniune au insistat că acționează din solidaritate cu compatrioții cubanezi, nu din necesitate, și au anunțat alte măsuri care privesc industria și turismul.

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close