Antena 3 CNN Externe Cryosat 2, un satelit care măsoară grosimea banchizelor polare, a fost lansat cu succes

Cryosat 2, un satelit care măsoară grosimea banchizelor polare, a fost lansat cu succes

Cryosat 2, un satelit care măsoară grosimea banchizelor polare, a fost lansat cu succes
09 Apr 2010   •   20:32

Satelitul Cryosat 2, un instrument esenţial pentru înţelegerea fenomenului de încălzire globală, a fost lansat joi, cu succes, prin intermediul unei rachete ruseşti Dniepr, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, transmite AFP.

Scopul satelitului este de a studia banchizele şi gheţarii de pe Terra. Cryosat 2 înlocuieşte satelitul CryoSat 1, a cărui lansare a eşuat în 2005. Satelitul măsoară cu mare precizie altitudinea gheţarilor continentali şi grosimea banchizelor polare.


Acesta este cel de-al treilea satelit care face parte din programul spaţial numit "Planeta vie". Ceilalţi doi sunt: GOCE şi SMOS. Primul a fost lansat pentru a cunoaşte forma exactă a Pământului, prin măsurarea câmpului gravitaţional iar cel de-al doilea monitorizează umiditatea solurilor şi salinitatea oceanelor.

Până în prezent nu exista niciun satelit care să monitorizeze banchizele polare, deşi oamenii de ştiinţă dispun deja de o serie de date şi de anumite măsurători efectuate de alţi sateliţi, cum ar fi Envisat.

Din cauza topirii calotelor glaciare, nivelul mărilor şi oceanelor creşte într-un ritm care a trecut în ultima jumătate de secol de la 1,8 milimetri pe an la 3 milimetri pe an. În această vară Cryosat 2 va transmite primele date ştiinţifice. Satelitul are o greutate de 700 de kilograme, va survola Terra la o altitudine de 720 de kilometri.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: satelit calota glaciara incalzire globala
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close