Antena 3 Externe Cuba respinge reintegrarea în Organizaţia statelor americane

Cuba respinge reintegrarea în Organizaţia statelor americane

05 Iun 2009   •   17:31
Cuba respinge reintegrarea în Organizaţia statelor americane

cuba sua

Cuba nu se va reînscrie în Organizaţia Statelor Americane, chiar dacă organizaţia multinaţională a ridicat suspendarea veche de 47 de ani în privinţa acestui stat.
Ricardo Alarcon, preşedinte al Adunării Naţionale, a făcut anunţul după ce şi fostul preşedinte cubanez Fidel Castro declarase că statul nu are nici un interes în a se alătura grupului format din 35 de naţiuni.

Cuba a fost suspendată în 1962, ca urmare a presiunilor SUA, în toiul Războiului Rece. Statele Unite au rupt relaţiile diplomatice cu statul comunist în 1961, iar anul următor au stabilit un embargo economic.
Deşi OAS a ridicat miercuri suspendarea Cubei, liderii sud americani nu au primit automat acest stat cu braţele deschise. Organizaţia a stabilit un mecanism prin care Cuba ar putea reintra în grup. Iar o mare parte din cerinţe şi negocieri s-ar baza pe drepturile omului.

Secretarul american de stat Hillary Clinton declara că este încântată de această decizie, care a fost adoptată în unanimitate.
SUA se baza pe faptul că va obţine concesii de la Cuba în schimbul readmiterii în OAS.
In particular, SUA doreşte libertăţi politice şi personale mai mari pentru cei 11 milioane de locuitori ai insulei.
Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close