Antena 3 CNN Externe Cutremur cu magnitudinea 7.2 în Mexic. Două persoane au murit şi alte 100 sunt rănite

Cutremur cu magnitudinea 7.2 în Mexic. Două persoane au murit şi alte 100 sunt rănite

Cutremur cu magnitudinea 7.2 în Mexic. Două persoane au murit şi alte 100 sunt rănite
Sursa foto: mexic
05 Apr 2010   •   08:34

Mai multe cutremure şi replici au zdruncinat, în această noapte, coasta Pacificului din Statele Unite şi Mexic.
Cel mai puternic seism a avut magnitudinea 7.2 şi s-a produs în nord-vestul Mexicului, în apropierea graniţei cu Statele Unite. Cel puţin două persoane şi-a pierdut viaţa şi peste 100 au fost rănite în oraşul de frontieră Mexicali, unde câteva clădiri s-au prăbuşit.

Cutremurul, care a fost urmat de mai multe replici a fost resimţit într-o zonă locuită de peste 20 de milioane de oameni, de la San Francisco până la Las Vegas şi în statul Arizona. Cele mai mari pagube s-au înregistrat la Mexicali, un oraş cu aproape un milion de locuitori, unde s-a decretat starea de urgenţă. Mai multe clădiri au fost serios avariate iar alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă. Circulaţia pe o importantă şosea spre oraş este blocat de o alunecare de teren. În alt oraş de la graniţă, Tijuana, localnicii au fost cuprinşi de panică, iar spitalul a fost evacuat.


Seismul a fost resimţit şi în sudul Californiei, unde, în unele zone, s-a întrerupt curentul electric, iar câţiva oameni au rămas blocaţi în ascensoare. Instalaţiile parcului Disneyland au fost şi ele oprite pentru scurtă vreme, ca măsură de precauţie, iar turiştii au fost evacuaţi.


Cutremurul a fost urmat de numeroase replici iar seismologii i-au avertizat pe localnici că acestea ar putea continua, devenind chiar mai puternice.


În prezent, sunt doar câteva procente de probabilitate să se ajungă la ceva de amploare, dar şansa unui cutremur de magnitudine 5 - 6 este destul de mare.

Sudul Californiei este o zonă străbătută de multe falii şi activă seismic.



Antena3

×
Subiecte în articol: Mexic cutremur
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close