Antena 3 CNN Externe Cutremur în Coreea de Nord, produs la scurt timp după efectuarea unui test nuclear

Cutremur în Coreea de Nord, produs la scurt timp după efectuarea unui test nuclear

Cutremur în Coreea de Nord, produs la scurt timp după efectuarea unui test nuclear
Sursa foto: Cutremur
25 Mai 2009   •   08:19

Consiliul de Securitate al ONU se va întruni luni seară în urma testului nuclear urmat de un cutremur efectuat de Coreea de Nord. Testul a fost confirmat de oficialităţi, care au anunţat că acţiunea subterană a fost "un succes".

Reacţiile Internaţionale nu au întârziat să apară. Autorităţile sud-coreene au subliniat că acţiunea Phenianului este o gravă ameninţare la adresa regiunii, iar preşedintele american Barack Obama a cerut o acţiune unită a comunităţii internaţionale.

Coreea de Nord ameninţase că îşi va continua testele nucleare, după ce Organizaţia Naţiunilor Unite a sancţionat Phenianul în urma tirului de rachetă din aprilie.

La scurt timp după ce Coreea de Nord a anunţat efectuarea testului nuclear subteran, Institutul de studii geologice american a confirmat producerea unui seism de 4,7 grade pe scara Richeter în zona de nord a ţării cu o adâncime de numai 10 kilometri.

"Seismul artificial" din Coreea de Nord a fost confirmat şi de o agenţie de ştiri sud-coreeană care a subliniat că Phenianul pare să fi lansat şi o rachetă cu rază scurtă de acţiune.

Se pare că testul nuclear ar fi avut loc în oraşul Kilju, din nordul ţării, unde regimul de la Phenian a efectuat primul său test atomic, din octombrie 2006 care a provocat o adevărată criză internaţională.

Reacţiile nu au întârziat să apară nici de această dată. Ministerul Apărării rus a confirmat testul nord-corean. Statele Unite s-au declarat profund îngrijorate de acţiunile Phenianului, iar Japonia a declarat că este în favoarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit unei agenţii de ştiri de la Seul, preşedintele sud-coreean a convocat o reuniune de urgenţă imediat după anunţul dat de Phenian.

Şi Uniunea Europeană este îngrijorată de anunţul testului nuclear al Coreei de Nord. Afirmaţia a fost făcută de ministrul ceh al Afacerilor Externe, a cărui ţară asigură preşedinţia prin rotaţie a Uniunii.

Oficialul european a subliniat că Uniunea va condamna testul Phenianului dacă acesta va fi confirmat de comunitatea internaţională. Testul nuclear nord-coreean a fost condamnat şi de miniştrii de externe francez şi rus.

Antena 3

×
Subiecte în articol: cutremur Coreea de Nord test nuclear
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close