Antena 3 CNN Externe Cutremurul din Turcia ar putea avea mii de replici, unele la fel de mari, întinse pe săptămâni sau luni, spune un specialist britanic

Cutremurul din Turcia ar putea avea mii de replici, unele la fel de mari, întinse pe săptămâni sau luni, spune un specialist britanic

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, care a durat 100 de secunde și s-a propagat pe sute de kilometri, ar putea fi urmat de mii de replici.

Cutremurul din Turcia ar putea avea mii de replici, unele la fel de mari, întinse pe săptămâni sau luni, spune un specialist britanic
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Feb 2023   •   14:25

Avertismentul vine de la Stephen Hicks, de la University College London.

El susține că replicile pot să apară pe termen scurt, dar și în următoarele săptămâni sau chiar luni.

Hicks a făcut declarațiile pentru Sky News, chiar înainte de producerea celui de al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,5.

El a mai spus că există o posibilitate foarte mică să mai apară un alt cutremur mai mare decât cel principal.

Citește și: Turcia, devastată de un nou cutremur de 7,6 grade

"Nu putem exclude complet acest lucru. Vor mai fi mii de replici care vor avea loc în următoarele săptămâni sau luni, dar acestea vor scădea treptat în timp", a explicat Hicks.

Specialist britanic: "Cutremurul din Turcia, de cel mai rău tip"

Potrivit acestui specialist, nu există nicio modalitate de a prezice cu exactitate când va avea loc un cutremur, iar cel din Turcia a fost "de cel mai rău tip", având o durată de aproximativ 100 de secunde și acoperind aproximativ 400 de kilometri.

"Este un cutremur foarte puțin adânc, sub o zonă foarte populată și într-o regiune în care clădirile pur și simplu nu pot suporta acest nivel de șoc. Când vorbim despre cutremure atât de mari, epicentrul nu este un singur punct. De fapt, s-a rupt de-a lungul unei falii de aproximativ 400 de kilometri", a detaliat specialistul.

Peste 1.500 de persoane au murit în Turcia și Siria în urma cutremurului puternic cu magnitudinea de 7,8 grade care s-a produs în Turcia luni dimineață și care a fost urmat, la mijlocul zilei, de un al doilea seism, de 7,5 grade.

Alte mii de persoane sunt rănite în ambele țări.

Sursa: Mediafax

×
Parteneri
Furtuna Mathis loveşte Europa! Ce fenomene meteo extreme sunt așteptate
x close