Antena 3 CNN Externe Dan Dungaciu: "Nu va fi niciun război, scopul Rusiei e federalizarea Ucrainei". Care este riscul pentru România

Dan Dungaciu: "Nu va fi niciun război, scopul Rusiei e federalizarea Ucrainei". Care este riscul pentru România

Analistul de politică externă Dan Dungaciu spune că scopul Rusiei este federalizarea Ucrainei şi nu crede că va fi un război, ci doar nişte jocuri strategice.

Dan Dungaciu: "Nu va fi niciun război, scopul Rusiei e federalizarea Ucrainei". Care este riscul pentru România
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
de Milena Niță    |    20 Feb 2022   •   23:55

Mai mult, Rusia nu are niciun motiv să invadeze Ucraina, ci să controleze acele teritorii, iar tot ce a făcut până acum a fost foarte bine calculat.

"Ceea ce contează pentru Federaţia rusă e să apere Rusia şi Moscova (...). Pentru Federaţia rusă păstrarea Ucrainei sau neintrarea Ucrainei în NATO şi a Belarus sunt linii roşii, nu sunt opţiuni emoţionale. 

E o chestiune strategică. Cu aceste două state în NATO şi în Uniunea Europeană, Rusia devine de neapărat.

Dan Dungaciu, despre scopul Rusiei: "Federalizarea Ucrainei"

În situaţia concretă, masarea trupelor pe care ni le prezintă harta a avut mai degrabă un scop de negociere, nu de invazie. Rusia nu are niciun motiv să invadeze Ucraina, dar are un motiv să controleze aceste teritorii sau să obţină garanţii că aceste teritorii nu se vor duce în NATO niciodată. Aceasta este prima cerinţă.

A doua cerinţă: pe lângă faptul că Ucraina nu va intra în NATO, NATO să nu intre în Ucraina, că NATO foloseşte teritoriul Ucrainei pentru a ataca Federaţia rusă.

(...) Federaţia rusă, dacă ar vrea să invadeze Ucraina, ar însemna că tot ce am învăţat noi despre ruşi în ultimii ani nu mai e valabil. Tot ce a făcut până acum Federaţia rusă a fost extrem de bine calculat în termeni strategici, de costuri şi nu rezonează cu nimic o invazie a Ucrainei, nu are cum să controleze Ucraina, chiar dacă o învinge. 

Ceea ce vrea Federaţia rusă acum e să ţină Ucraina împreună şi să controleze Ucraina printr-o bucată din Doneţk şi Lugansk, deci scopul e federalizarea Ucrainei, în aşa fel încât Rusia să controleze acest spaţiu, direct sau indirect.

Toată lumea ştie că un război nu va fi", este analiza făcută de Dan Dungaciu, duminică, în exclusivitate, la Antena 3.

Dan Dungaciu: "Riscul pentru România e federalizarea Republicii Moldova"

Cea mai bună soluţie ar fi federalizarea, mai spune analistul de politică externă Dan Dungaciu, aceasta ar permite tuturor să iasă bine din situaţie, dar s-ar putea să ne preseze pe noi.

"S-ar putea ca federalizarea din Ucraina să fie translatată şi în Republica Moldova, iar Transnistria să devină un soi de Donbas. 

Acesta este pericolul pentru noi, ca Republica Moldova să fie federalizată şi să avem o Ucraină şi o Republica Moldova controlate mai mult sau mai puţin de Federaţia rusă", a concluzionat Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe politice.

×
Subiecte în articol: Dan Dungaciu Ucraina Rusia razboi
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close