
Danemarca dorește ca Uniunea Europeană să utilizeze întregul său arsenal juridic împotriva Ungariei, mergând până la aplicarea așa-numitei opțiuni nucleare, care prevede suspendarea dreptului de vot al statului în cauză, notează Politico.
Guvernul de la Budapesta a fost acuzat sistematic de încălcarea drepturilor fundamentale ale blocului comunitar.
Sancțiunea suspendării dreptului de vot este prevăzută într-o procedură la articolul 7 din Tratatul Uniunii.
"Încă observăm o încălcare a valorilor fundamentale (din partea Budapestei)", a declarat Marie Bjerre, ministrul danez al Afacerilor Europene, în contextul în care țara sa a preluat, de la 1 iulie, pentru șase luni, președinția rotativă a Consiliului UE.
Ministru danez: Vom continua procedura prevăzută în articolul 7
"Din acest motiv, vom continua procedura prevăzută la articolul 7 și audierile privind Ungaria", a adăugat ea.
Articolul 7 din tratatul UE prevede o clauză ce permite țărilor să voteze excluderea sau sancționarea unui stat membru care încalcă normele blocului. UE nu a utilizat acest mecanism până în prezent, deși, potrivit Bruxellesului, Ungaria a încălcat normele Uniunii.
Marie Bjerre a mai afirmat că blocul ar trebui să ia în considerare și restricționarea accesului la fondurile UE pentru țările care încalcă legislația europeană.
Ea s-a referit și la blocarea continuă de către Ungaria a aderării Ucrainei la Uniune, afirmând că Danemarca "este dispusă să analizeze toate soluțiile politice și practice pentru a avansa" în procesul de admitere a noului membru.
Ce ar putea decide țările UE sub președinție daneză în privința Ungariei
Dacă țările UE decid să intensifice procedura în curs prevăzută la articolul 7, ele ar putea să-i retragă Ungariei dreptul de vot asupra diverselor aspecte ale politicii europene, cum ar fi extinderea.
Ar fi astfel eliminată posibilitatea ca Budapesta să-și exercite dreptul de veto în ceea ce privește aderarea Kievului.
Diplomații europeni recunosc însă că pentru a avansa cu măsurile împotriva Ungariei este nevoie de sprijinul total al Parisului și Berlinului, iar acest sprijin a lipsit până în prezent.
Având în vedere că Ungaria se opune în continuare aderării Ucrainei, s-a speculat că executivul european ar putea decide să avanseze cu cererea de aderare a Moldovei, deschizând oficial un grup de negocieri în zilele următoare.
Moldova și Ucraina au avansat în mod sincronizat către aderarea la UE, iar separarea lor ar fi controversată.
În acest sens, Bjerre a indicat că Danemarca nu este pregătită să separe cele două cereri de aderare.
"Obiectivul nostru rămâne deschiderea grupului nr. 1 de negociere împreună cu Moldova și Ucraina", a precizat ea.