Antena 3 CNN Externe David Cameron cere o anchetă în cazul acuzaţiilor de spionaj împotriva poliţiei britanice

David Cameron cere o anchetă în cazul acuzaţiilor de spionaj împotriva poliţiei britanice

David Cameron cere o anchetă în cazul acuzaţiilor de spionaj împotriva poliţiei britanice
de M.T.    |    24 Iun 2013   •   13:21

Premierul britanic David Cameron a solicitat, luni, Scotland Yard-ului să deschidă o anchetă, pe fondul unor dezvăluiri de presă legate de presupuse tentative ale poliţiei britanice de a-i spiona în urmă cu zece ani pe apropiaţii victimei unei crime rasiste, cu scopul să-i discrediteze, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Premierul este foarte preocupat de informaţiile referitoare la faptul că poliţia ar fi vrut să strice imaginea familiei lui Stephen Lawrence şi îşi doreşte ca Scotland Yard să deschidă imediat o anchetă”, a precizat Downing Street într-un comunicat.

Scotland Yard a afirmat la rândul său că aceste informaţii vor face obiectul unei „examinări aprofundate”.

Decizia lui Cameron vine în contextul în care, duminică, cotidianul The Guardian a publicat mărturia unui fost agent sub acoperire, Peter Francis, care a povestit că a participat la o operaţiunea ce i-a vizat pe apropiaţii lui Stephen Lawrence, un adolescent de culoare înjunghiat mortal într-o staţie de autobuz la Londra, pe 22 aprilie 1993.

Prima anchetă a poliţiei asupra acestei crime a fost îngreunată de un „rasism instituţional”, conform unui raport oficial ce a provocat o polemică puternică în Regatul Unit.

Potrivit fostului agent, poliţia i-a cerut să treacă pe post de militant antirasist pentru a încerca să găsească informaţii susceptibile să discrediteze campania lansată pentru a reclama o anchetă mai temeinică asupra morţii adolescentului.

„Ei voiau ca această campanie să se oprească. Aveau impresia că devenise enormă. De la începutul operaţiunii, o presiune constantă a fost exercitată asupra mea pentru a încerca să găsesc orice care să poată fi folosit pentru discreditarea campaniei”, a dezvăluit Peter Francis.

Doi bărbaţi caucazieni, Gary Dobson şi David Norris, au fost inculpaţi în ianuarie 2012 pentru uciderea lui Stephen Lawrence. Condamnarea lor la închisoare pe viaţă a fost confirmată în august, în apel.

Poliţia continuă ancheta pentru a demasca eventuali complici.


×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close