Antena 3 CNN Externe Deficitul SUA a atins un record absolut ? 455 miliarde dolari

Deficitul SUA a atins un record absolut ? 455 miliarde dolari

Deficitul SUA a atins un record absolut ? 455 miliarde dolari
15 Oct 2008   •   03:51

Deficitul SUA a atins un record de 455 miliarde dolari în anul fiscal 2008, în timp ce o economia este în cădere, băncile dau faliment, cheltuielile de război cresc, ca şi ajutorul de din şomaj, a declarat Departamentul Trezoreriei, intr-un comunicat pentru media.
Deficitul pentru anul ce s-a încheiat la 30 septembrie a depăşit estimările cele mai recente ale casei Albe - 389 miliarde, făcute în iulie, şi s-au triplat faţă de anul trecut ? 162 miliarde dolari. S-a reuşit chiar a se depăşi recordul anterior de 413 miliarde dolari, stabilit pentru anul 2004. In comunicatul trezoreriei nu s-a revizuit estimarea Casei Albe pentru anul fiscal 2009, stabilită la 482 miliarde dolari.
Analiştii sunt de părere că o recesiune, care este foarte probabilă, va reduce şi mai mult veniturile, iar democraţii din Congres vorbesc de cheltuieli şi mai mari pentru stimularea economiei.
?Deficitul bugetar pe 2008 este doar o mică parte din ceea ce va urma, în ceea ce priveşte intervenţia federală pentru stabilizarea pieţelor financiare şi a economiei?, aprecia economistul Lou Crandall, citat de Reuters. Acesta crede că economia americană se îndreaptă oricum spre un alt deficit record, chiar şi fără alte pachete de stimulare. Deficitul pe anul 2008 a fost estimat la circa 3,2 procente din PIB, faţă de 1,2% în anul fiscal trecut. In istoria recentă acest raport a fost de 3,6% în 2004 şi 4,7 în 1992. Diferenţa din acest an dintre venituri si cheltuieli ar putea creste semnificativ dacă se ia in calcul faptul că se vor cheltui 700 de miliarde pentru salvarea sistemului bancar. De asemenea, se prevede că anul viitor ar putea aduce un deficit ce să treacă de 700 miliarde dolari - o adevărată provocare pentru viitorul presedinte al SUA.
Antena3.ro

×
Parteneri
O româncă prezidează completul de judecători pentru Netanyahu
x close