x close

Descoperire spectaculoasă în Australia. Oamenii au rămas șocați când au văzut asta

10 Ian 2018   •   19:01
Descoperire spectaculoasă în Australia. Oamenii au rămas șocați când au văzut asta Foto: Pixabay.com

Biologii au ajuns la concluzia ca unele dintre tipurile de pasari care traiesc in Australia sunt "echipate" cu un penaj unic "nanotehnologic", care inghite 99,95% din lumina si pare mult mai negru decat orice alt material negru de pe Pamant, scrie publicatia Nature Communications. 

"Lamele si puful de pe penele negre ale acestor pasari sunt astfel asezate, incat formeaza niste striatii adanci si contorsionate, de unde lumina nu poate sa iasa. Interesant este ca astfel de pene se gasesc numai in imediata vecinatate a unor pete in culori aprinse. Ceea ce inseamna ca masculii le folosesc pentru a atrage atentia femelelor - negrul creaza o iluzie optica, amplificand stralucirea respectivelor pete", explica Richard Prum, de la Universitatea Yale. 

Studiind mai aprofundat penele acestor pasari, Prum si colegii lui au constatat ca, din punctul de vedere al absorbtiei luminii, ele pot concura cu cele mai negre materiale artificiale concepute in ultimii ani din diferite tipuri de nanoparticule folosite pentru acoperirea matricelor fotosensibile ale telescoapelor, camerelor de luat vederi si sistemelor de camuflare, informeaza jurnalul.ro.

Citeşte mai multe despre:

descoperire Australia pasari
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati