Antena 3 CNN Externe Descoperiri despre viața de apoi, făcute de un oncolog american la pacienți recuperați din moarte clinică: "Ei simt că celălalt tărâm este adevărata lor casă"

Descoperiri despre viața de apoi, făcute de un oncolog american la pacienți recuperați din moarte clinică: "Ei simt că celălalt tărâm este adevărata lor casă"

Jeffrey Long este un oncolog radioterapeut în Kentucky care a studiat experiențele pacienților din apropierea morții. Medicul a fondat și Near-Death Experience Research Foundation.

Descoperiri despre viața de apoi, făcute de un oncolog american la pacienți recuperați din moarte clinică: "Ei simt că celălalt tărâm este adevărata lor casă"
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    30 Aug 2023   •   17:51

Medicul Jeffrey Long a studiat peste 5.000 de experiențe din apropierea morții ( Neard Death Experience - NDE).

"În urmă cu 37 de ani, eram rezident oncolog și învățam cum să tratez cel mai bine cancerul folosind radiații . Acestea au fost zilele de dinaintea internetului, așa că mi-am făcut cercetările în bibliotecă. Într-o zi, răsfoiam un volum mare din Jurnalul Asociației Medicale Americane când am dat peste un articol care descrie experiențe în apropierea morții . 

M-am oprit. Toată pregătirea mea medicală mi-a spus că ești fie în viață, fie mort. Nu a existat nicio cale de mijloc. Dar deodată, citeam despre un cardiolog care descriea pacienți care au murit și apoi au revenit la viață, raportând experiențe foarte distincte, aproape incredibile. 

Din acel moment, am fost fascinat de experiențele în apropierea morții sau NDE. Eu definesc o experiență în apropierea morții ca pe cineva care este fie în comă, fie mort clinic, fără bătăi ale inimii, având o experiență lucidă în care vede, aude, simte emoții și interacționează cu alte ființe. A afla mai multe despre aceste experiențe mi-a schimbat fundamental viziunea asupra universului", a povestit medicul pentru Business Insider.  

Experiențele pacienților care au fost în moarte clinică au lucruri în comun

După finalizarea rezidențiatului, medicul a înființat Near-Death Experience Research Foundation. A început să colecteze povești de la oameni care aveau NDE( n.r: near deth experience) și să le evalueze.

"Mi-am făcut opinii bazate pe dovezi și am intrat în acest domeniu ca un sceptic. Dar în fața dovezilor copleșitoare, am ajuns să cred că există, cu siguranță, o viață de apoi. 

Nu există două NDE-uri la fel. Dar pe măsură ce am studiat mii, am văzut un tipar consistent de evenimente apărând într-o ordine previzibilă. Aproximativ 45% dintre persoanele care au  NDE raportează o experiență în afara corpului. Când se întâmplă acest lucru, conștiința lor se separă de corpul lor fizic, de obicei plutind deasupra corpului. Persoana poate vedea și auzi ceea ce se întâmplă în jurul său, ceea ce include de obicei încercări frenetice de a o reînvia. O femeie a raportat chiar că un medic a aruncat o unealtă pe podea când a luat-o pe cea greșită – ceva ce doctorul a confirmat mai târziu. 

După experiența în afara corpului, oamenii spun că sunt transportați într-un alt tărâm. Mulți trec printr-un tunel și experimentează o lumină puternică. Apoi, sunt întâmpinați de cei dragi decedați, inclusiv de animale de companie, care sunt în floarea vieții lor. Majoritatea oamenilor raportează un sentiment copleșitor de iubire și pace. Ei simt că acest celălalt tărâm este adevărata lor casă", a povestit medicul

"Am lucrat cu un grup de copii sub cinci ani. Ei au raportat aceleași experiențe pe care le-au avut adulții"

Aceste experiențe pot suna clișee, arată oncologul: lumina strălucitoare, tunelul, cei dragi. După 25 de ani de studii amănunțite, Jeffrey Long a ajuns la concluzia că aceste descrieri au sunt adevărate.

"Am lucrat chiar și cu un grup de copii sub cinci ani care aveau NDE. Ei au raportat aceleași experiențe pe care le-au avut adulții – și, la acea vârstă, este puțin probabil să fi auzit despre lumini strălucitoare sau tuneluri după ce mori. 

Alți oameni raportează evenimente aparent incredibile, pe care le putem confirma mai târziu. O femeie și-a pierdut cunoștința în timp ce își călărea calul pe un traseu. Corpul ei a rămas pe traseu, în timp ce conștiința ei a călătorit împreună cu calul, în timp ce acesta se întorcea în galop spre grajd. Mai târziu, ea a putut descrie exact ce s-a întâmplat la hambar, deoarece a văzut totul, în ciuda faptului că trupul ei nu se afla acolo. Alții, care nu vorbiseră cu ea, i-au confirmat relatarea”, a mai spus Jeffrey.

"Nu există nici măcar o explicație fizică, cât de cât plauzibilă, pentru acest fenomen"

„Sunt doctor în medicină. Am citit cercetări asupra creierului și am luat în considerare toate explicațiile posibile pentru NDE-uri. Concluzia este că niciuna dintre ele nu se susține. Nu există nici măcar o explicație fizică cât de cât plauzibilă pentru acest fenomen.

Am studiat, de asemenea, experiențele de frică de moarte, cum ar fi accidentele de mașină evitate în ultimul moment.

Am o definiție specială pentru NDE. Persoana trebuie să fie inconștientă. Dar există și un alt tip de fenomen care mă fascinează: ceea ce eu numesc experiențe de frică de moarte. Acestea sunt situații în care simți că viața ta este în pericol iminent. Poate fi vorba de un accident de mașină la limită sau de o cădere bruscă. În general, acești oameni nu trăiesc experiența tunelului și a luminii, dar adesea raportează că viața lor „le trece prin fața ochilor”.

În timp ce unele persoane cu NDE raportează aceste revizuiri ale vieții, ele sunt mai frecvente în cazul experiențelor de frică de moarte. Oamenii își amintesc chiar și evenimente din copilărie pe care nu și le pot aminti în mod conștient, dar pe care le putem confirma mai târziu vorbind cu membrii familiei și cu alte persoane” a adăugat Jeffrey Long.

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close