Antena 3 CNN Externe Detalii ŞOCANTE despre moartea lui Bin Laden şi urmările ei

Detalii ŞOCANTE despre moartea lui Bin Laden şi urmările ei

Detalii ŞOCANTE despre moartea lui Bin Laden şi urmările ei
Sursa foto: Foto:ctv.ca
de L.D.    |    29 Aug 2012   •   13:23

Osama ben Laden era deja mort, împuşcat cu un glonţ în cap, în momentul în care militari Navy SEAL au intrat în camera sa, dezvăluie o carte pe cale de apariţie scrisă de unul dintre membrii comandoului care a participat la raid, scrie Huffington Post miercuri.

"No Easy Day" (O zi dificilă), a cărei publicare a fost devansată de la 11 la 4 septembrie şi care nu a fost supusă aprobării autorităţilor militare, este pezentată de către editură ca "o relatare la persoana întâi asupra misiunii care l-a ucis pe ben Laden". Cartea contrazice anumite aspecte ale raportului misiunii prezentat de către administraţia americană.

Sub pseudonimul Mark Owen, autorul povesteşte ultimele clipe ale vieţii lui ben Laden care s-au scurs în momentul în care, urmând un alt militar Navy SEAL - forţe speciale de elită din cadrul Marinei Statelor Unite -, urcă scările reşedinţei din Abbottabad (Pakistan) către camera fostului şef al reţelei teroriste Al-Qaida, potrivit Huffington Post, care şi-a procurat un exemplar al cărţii.
"Eram la mai puţin de cinci paşi de palier, când am auzit focuri de armă trase cu un amortizor. Pop, pop", scrie el. Colegul care se afla înainte, în casa scărilor, a deschis focul.

"Nu puteam să îmi dau seama, din locul în care mă aflam, dacă focurile de armă şi-au atins ţinta sau nu. Bărbatul a dispărut în camera întunecată", continuă el.

Povestea contrazice ultimele momente din viaţa lui ben Laden aşa cum au fost prezentate de către oficiali americani din domeniul apărării şi informaţiilor, după raidul din noaptea de 1 spre 2 mai 2011.

Iniţial aceştia din urmă au afirmat că şeful Al-Qaida a fost ucis în timp ce încerca să opună rezistenţă, iar ulterior că acesta nu s-a predat imediat şi că a fost împuşcat cu un glonţ în cap, în camera sa. Anumite publicaţii americane au afirmat, pe de altă parte, că ben Laden a fost atins de un glonţ la nivelul pieptului.

Contactat de AFP, un oficial american din cadrul Departamentului Apărării a confirmat informaţiile Huffington Post.

"Ben Laden era dezarmat, este adevărat. Dar echipa tocmai ieşise dintr-un schimb de focuri (...). Ulterior, apare această persoană (ben Laden) care îşi scoate capul pe uşă", a relatat acest oficial.

"A spune că (membrii) SEAL au ucis un bărbat dezarmat te face să te gândeşti că a fost vorba mai degrabă despre execuţie, dar nu era cazul", a dat el asigurări.

Bin Laden purta un tricou alb, pantaloni şi o tunică în momentul când a fost ucis.

Acesta nu era înarmat, dar avea în cameră două pistoale neîncărcate. "El nu a avut nici o intenţie de a se apăra".

Nu la mult timp după publicarea cărţii, un adept al-Qaeda a postat o fotografie a celui care a scris-o, numindu-l "câinele care l-a ucis pe martirul Osama Bin Laden". Acesta este soldatul Matt Bissonnette, 36 de ani, care s-a retras din serviciu la scurt timp după acest raid.

Poza lui a fost postată de forumul on-line al reţelei Al-Fidaa, una dintre cele două reţele aprobate de Al-Qaeda. Aceasta a fost urmată de comentarii care au cerut moartea omului, inclusiv unul care spunea "O, Allah, ucide-i pe fiecare dintre ei", scrie Daily Mail.

×
Subiecte în articol: Osama Bin Laden
Parteneri
Ce faci când expiră cardul de sănătate? Valabilitatea lui a fost prelungită în pandemie
x close