Antena 3 CNN Externe Dilemă în SUA - De ce s-a folosit numele "Geronimo" pentru uciderea lui bin Laden?

Dilemă în SUA - De ce s-a folosit numele "Geronimo" pentru uciderea lui bin Laden?

Dilemă în SUA - De ce s-a folosit numele "Geronimo" pentru uciderea lui bin Laden?
Sursa foto: Foto: VideoNews
05 Mai 2011   •   23:48
Preşedintele Statelor Unite se confruntă cu o nouă problemă! Nativii americani - sau indienii, aşa cum îi numim noi - sunt foarte supăraţi din cauză că numele de cod prin care soldaţii au anunţat că l-au identificat pe Bin Laden a fost Geronimo.

Pentru indieni, Geronimo este un fel de erou, care a luptat împotriva coloniştilor care încercau să le ocupe teritoriile. Până în final, marele conducător apaş a fost prins şi întemniţat pe viaţă.

Dar asta nu a făcut decât să-l acopere de şi mai multă glorie. Tocmai de aceea, nativii sunt îngrijoraţi de faptul că, la un moment dat, Geronimo al lor ar putea fi confundat cu bin Laden. Iar pentru clarificarea problemei, s-au adresat Senatului Statelor Unite ale Americii.

Nativii americani sunt de părere că nu există insultă mai mare pentru poporul lor decât folosirea numelui lui Geronimo pentru identificarea unui terorist, indiferent cât de celebru ar fi acesta.

În consecinţă, şefii celor mai importante triburi s-au adunat la sfat, pentru a găsi o rezolvare cât mai rapidă a acestei probleme. Aşa că s-au adresat Senatului, pentru că - în opinia lor - este vorba despre o discriminare rasială.

Nativii americani au destule argumente, pentru că - potrivit unor surse - formula completă folosită de trupele speciale, în momentul respectiv a fost "Geronimo - Enemy Killed In Action", adică "Geronimo - inamic omorât în misiune"

Deocamdată, Pentagonul se face că plouă. Nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat folosirea numelui lui Geronimo. În orice caz, dacă nativii americani îşi vor continua lupta până în pânzele albe, administraţia Obama s-au putea să aibă nişte probleme de imagine.
 

×
Subiecte în articol: SUA Osama Bin Laden operatiune
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close