Antena 3 CNN Externe Discursul pe care toată Europa îl aşteaptă. Ce anunţ important va face David Cameron miercuri?

Discursul pe care toată Europa îl aşteaptă. Ce anunţ important va face David Cameron miercuri?

Discursul pe care toată Europa îl aşteaptă. Ce anunţ important va face David Cameron miercuri?
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
22 Ian 2013   •   12:01
David Cameron urmează să susţină, miercuri dimineaţa, la Londra, un discurs foarte aşteptat despre viitorul relaţiilor dintre ţara sa şi Uniunea Europeană.

Premierul a amânat acest discurs din cauza crizei ostaticilor din Algeria, relatează AFP. Alocuţiunea premierului conservator, care se confruntă cu un euroscepticism puternic în tabăra sa, urma să fie rostită vineri la Amsterdam.

"Premierul îşi va rosti discursul despre Uniunea Europeană miercuri, în cursul dimineţii, în centrul Londrei", a declarat purtătorul de cuvânt. "El îşi va susţine discursul şi ulterior va răspunde la întrebările deputaţilor în mod obişnuit", a adăugat el.

În extrase din discursul său, care au fost date publicităţii săptămâna trecută de către serviciile sale, David Cameron a identificat trei provocări pentru UE: criza zonei euro, lipsa de competitivitate în faţa concurenţei ţărilor emergente şi prăpastia dintre UE şi cetăţenii săi.

În lipsa unei reforme, Marea Britanie ar putea să se îndrepte spre ieşirea din Uniunea Europeană, a avertizat oficialul conservator.

"Nu vreau ca aşa ceva să se întâmple. Vreau ca Uniunea Europeană să fie un succes şi vreau o relaţie între Marea Britanie şi UE care să ne menţină în interior", ar urma să afirme David Cameron, care este, pe de altă parte, presat de mediile de afaceri britanice, partenerii săi europeni şi Statele Unite să nu marginalizeze ţara.

Extrasele din discurs date publicităţii săptămâna trecută, înainte de amânare, nu conţineau şi anunţul foarte aşteptat privind organizarea unui referendum referitor la noua relaţie dintre Marea Britanie şi UE.

"Există o frustrare tot mai mare în rândul omenilor, care văd mai degrabă UE ca pe ceva de suportat, decât ca pe ceva capabil să acţiuneze în numele lor", considera premierul. "Oamenii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi să vadă că deciziile luate din ce în ce mai departe de ei au ca efect deteriorarea nivelului lor de viaţă printr-o austeritate impusă sau să îşi consacre impozitele unor planuri de salvare pentru ţări situate în cealaltă parte a continentului", continua el.

"Liderii europeni au datoria de a asculta aceste îngrijorări. Iar noi avem datoria de a le răspunde", afirma Cameron.


 


 

×
Subiecte în articol: David Cameron Marea Britanie UE
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close