Antena 3 CNN Externe "Doctorul Jivago", folosit de CIA pentru destabilizarea URSS-ului

"Doctorul Jivago", folosit de CIA pentru destabilizarea URSS-ului

"Doctorul Jivago", folosit de CIA pentru destabilizarea URSS-ului
07 Apr 2014   •   14:51

CIA a fost direct implicată în publicarea şi distribuirea romanului "Doctorul Jivago", semnat de Boris Pasternak, carte care a fost interzisă în URSS, pe timpul Războiului Rece, se arată într-un material publicat de Washington Post Sunday.

"Această carte are o valoare de propagandă imensă, prin mesajul intrinsec şi provocator. Avem acum oportunitatea să-i facem pe cetăţenii sovietici să se întrebe ce este în neregulă cu propriul lor guvern, mai ales acum, când o asemenea operă literară scrisă de cel mai mare autor în viaţă rus, este cenzurată în ţara sa şi nu poate fi citită de propriul popor", relevă o recomandare CIA din 1958.

Agenţia de spionaj americană este responsabilă pentru publicarea în limba rusă a romanului în tipografii din Olanda şi alte ţări din vestul Europei.

"Doctorul Jivago" a fost publicată pentru prima oară în Italia, în anul 1957. Acţiunea se desfăşoară în Rusia post-revoluţionară din 1905 şi prezintă povestea de dragoste dintre o femeie medic şi poetul Yuri Jivago. Cartea nu a fost bine primită de către oficialii sovietici şi a fost interzisă în Rusia, fiind găsite prea multe "elemente ambivalente" referitoare la Revoluţia Bolşevică.

Pentru acest titlu, care s-a bucurat de mare succes în lumea liberă, Pasternak a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1958.

×
Subiecte în articol: CIA URSS
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close