Antena 3 CNN Externe Donald Trump dă în judecată comisia care anchetează atacul asupra Capitoliului

Donald Trump dă în judecată comisia care anchetează atacul asupra Capitoliului

Fostul președinte american Donald Trump a intentat un proces pentru a bloca eliberarea documentelor în fața Comitetului Selectiv al Camerei pe 6 ianuarie, contestând direct decizia președintelui Joe Biden de a elibera dosarele.

Donald Trump dă în judecată comisia care anchetează atacul asupra Capitoliului
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    19 Oct 2021   •   10:49

În proces sunt nominalizate ca pârâte comitetul şi Arhivele Naţionale. Este precizat că citaţia comitetului este invalidă pentru că acesta nu are putere de anchetare şi că materialele ar trebui protejate de „privilegiul executiv”, dreptul preşedintelui de a menţine confidenţialitatea comunicării.

Comitetul Camerei a cerut Arhivelor Naţionale, în lunile martie şi august, documentele despre care spune că au legătură cu acţiunile administraţiei Trump dinaintea, din timpul şi de după revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu, unde un grup de susţinători ai fostului preşedinte a intrat fără permisiune în clădire cu speranţa de a bloca înfrângerea lui electorală. Trump a notificat Arhivele Naţionale cărora le-a oferit oficial „privilegiu executiv”.

Acum nu mai este președinte, așa că Trump nu mai poate decide dacă poate sau nu să pretindă privilegiul executiv. Depinde de Biden, care a spus deja că cererea pentru un privilegiu executiv în acest caz “ Nu este în interesul Statelor Unite”, potrivit Alarabiya.

Comisia a solicitat, de asemenea, ca foşti consilieri ai preşedintelui Donald Trump, printre care şi Steve Bannon, să depună mărturie.

Bannon a refuzat însă să facă asta până când invocarea privilegiului executiv de către fostul preşedinte american nu va fi soluţionată de o instanţă sau prin negocieri cu comisia de investigaţie.

Procesul a fost depus de un avocat din Alexandria (Virginia), Jesse Binnall, care îl reprezintă pe Trump în patru acţiuni civile deschise în legătură cu revolta din 6 ianuarie.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close