Antena 3 CNN Externe Decizie radicală la Casa Albă: Donald Trump l-a demis pe șeful Pentagonului, Mark Esper

Decizie radicală la Casa Albă: Donald Trump l-a demis pe șeful Pentagonului, Mark Esper

Donald Trump, Președintele în funcție al Americii, a anunțat luni seară că l-a demis pe Mark Esper, Ministrul Apărării, pe care l-a înlocuit cu Christopher C. Miller, Directorul Centrului Naţional de Contraterorism.

Decizie radicală la Casa Albă: Donald Trump l-a demis pe șeful Pentagonului, Mark Esper
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    09 Noi 2020   •   22:00

Donald Trump ia decizii pe ultima sută de metri a mandatului său la Casă Albă: printr-o postare făcută pe Twitter, acesta a anunțat că l-a eliberat din funcție pe Ministrul Apărării, Mark Esper, anunțând totodată și care este înlocuitorul acestuia.

"Sunt încântat să anunţ că Christopher C. Miller, foarte respectatul Director al Centrului Naţional de Contraterorism (confirmat unanim de Senat) va fi secretar interimar al apărării, cu efect imediat."

"Chris va face o SUPER treabă! Mark Esper este demis. Îi mulțumesc pentru serviciul său", a scris pe Twitter președintele american

 

 

Relația dintre Donald Trump și Mark Esper a devenit tensionată în luna Iunie a acestui an, atunci când șeful Pentagonului i s-a opus public lui Trump, în contextul valului de proteste care pusese stăpânire pe America. "Eu nu sunt în favoarea decretării stării de insurecţie", a declarat Mark Esper atunci.

”Opțiunea de a folosi trupe militare pentru restabilirea ordinii publice trebuie folosită doar ca ultimă soluție și doar în cea mai urgentă și groaznică situație. Nu ne aflăm într-o astfel de situație acum. Nu sprijin invocarea legii antiinsurecție (Insurrection Act - n.r.)”, a mai spus acesta.

Christopher Miller devine astfel ministru interimar până în 20 ianuarie 2021, atunci când noul Președinte al SUA, Joe Biden, își va începe mandatul la Casă Albă.

Candidatul democrat Joe Biden a câştigat sâmbăta trecuta alegerile prezidențiale și a devenit noul președinte ales al Statelor Unite ale Americii. Astfel, Biden va fi cel de-al 46-lea președinte al SUA.

Constituția SUA prevede că noul mandat prezindential începe pe 20 ianuarie, la prânz. Acest lucru se întâmplă odată cu ceremonia numită "inaugurare" care are loc în capitala SUA, Washington DC. Noul președinte și vicepreședinte depun atunci un jurământ de funcție în față judecătorului șef al Curții Supreme.

×
Subiecte în articol: Donald Trump Pentagon Mark Esper
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close