CANDIDAȚI
Antena 3 CNN Externe După ce Trump i-a dat afară pe "monitorii nucleari", guvernul american aleargă să-i reangajeze, dar nu mai poate da de ei

După ce Trump i-a dat afară pe "monitorii nucleari", guvernul american aleargă să-i reangajeze, dar nu mai poate da de ei

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 13:07 16 Feb 2025 Modificat la 13:07 16 Feb 2025
Rachetă Titan cap nuclear

Guvernul Statelor Unite se vede într-o situație neanticipată, după ce a concediat în grabă mai mulți angajați ai Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară, NNSA, scrie presa americană.

Agenția respectivă face parte din Departamentul Energiei și are sarcina de a proiecta, construi și supraveghea arsenalul nuclear al SUA.

Vineri, oficialii NNSA au încercat să-i informeze pe unii dintre cei care fuseseră concediați cu o zi înainte că urmează să fie reangajați. 

Responsabilii agenției s-au lovit însă de o problemă neanticipată: nu aveau datele personale de contact ale foștilor angajați, iar aceștia din urmă nu puteau fi contactați pe mail-ul de serviciu, întrucât au pierdut accesul la facilitățile federale odată cu încetarea contractului.

"Scrisorile de concediere pentru unii angajați NNSA aflați în perioada de probă sunt anulate, dar nu avem o modalitate de a lua legătura cu aceștia. Vă rugăm să colaborați cu superiorii dvs. pentru a trimite aceste informații pe mail-urile personale ale angajaților respectivi", se spune într-un mesaj electronic trimis personalului agenției, obținut de NBC News. 

Departamentul Energiei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea NBC News.

Guvernul lui Donald Trump i-a dat afară pe angajații NNSA în ziua în care o dronă a lovit fosta centrală de la Cernobîl

Administrația președintelui Donald Trump a acționat cu o grabă fără precedent în încercarea de a restructura personalul din guvernul federal.

Pe lângă procesele inițiate de mulți dintre funcționarii concediați, responsabilii care au implementat măsurile de reducere a numărului de angajați s-au lovit de o nouă problemă, constatând că au dat afară inclusiv persoane pe care, de fapt, doreau să le păstreze.

NBC mai amintește că notificările de încetare a activității la NNSA, cu mențiunea "începând de astăzi", au fost trimise la câteva ore după ce o dronă rusească a lovit fosta centrală nucleară de la Cernobîl, din Ucraina.

Reactorul nr. 4 al acestei centrale a explodat în 1986, provocând cel mai mare dezastru nuclear civil din istorie. NNSA are inclusiv sarcina de a monitoriza riscurile nucleare din Ucraina prin intermediul sistemelor de senzori.

O specialistă în securitate nucleară din cadrul NNSA, concediată joi, a declarat pentru NBC News că directorul său a sunat-o pentru a o informa că trebuie să se prezinte la serviciu marți.

"Voi fi sinceră, intenționez să continui să îmi caut de lucru. Mă voi întoarce, dar de îndată ce voi găsi un alt job, voi pleca", a spus ea, adăugând că nu are încredere că-și va putea păstra slujba în aceste condiții.

Mai mult de 60 de procese împotriva administrației Trump, în care se invocă depășirea atribuțiilor executive și alte încălcări ale legii, sunt în curs de desfășurare în instanțele americane.

 

×
x close