Antena 3 CNN Externe Eclipsă totală a soarelui şi a minţii. Superstiţiile şi fenomenele astrale

Eclipsă totală a soarelui şi a minţii. Superstiţiile şi fenomenele astrale

Eclipsă totală a soarelui şi a minţii. Superstiţiile şi fenomenele astrale
Sursa foto: eclipsa
de Dana Sinpetru    |    22 Iul 2009   •   16:01

Eclipsa totală de Soare a întunecat nu numai statele de pe teritoriul cărora a fost vizibilă, dar şi...minţile locuitorilor. Cea mai lungă eclipsă a secolului a fost urmărită de peste două miliarde de oameni. Foarte mulţi dintre aceştia, în mare parte indieni, sunt convinşi că, pentru câteva minute, demonii au înghiţit Soarele.

Lupta dintre oamenii de ştiinţă şi astrologi a fost una acerbă în India, cu ocazia eclipsei totale a Soarelui. În timp ce unii susţin că eclipsele sunt însoţite de ghinion, ceilalţi se consideră norocoşi că pot fi martorii unui fenomen atât de interesant.

Soarele, mâncat de draci. Femeile însărcinate şi copiii, închişi în case

Indienii au fost avertizaţi de astrologi că nu trebuie să se uite la eclipsă. Mai mult, femeilor însărcinate le este interzis cu stricteţe să iasă afară din casă în timpul acestui fenomen. Şi, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, templele hinduse sunt închise în timpul eclipsei şi redeschise, numai după efectuarea unui ritual. Măsura este luată pentru a împiedica spiritele rele să intre în temple.

Atât eclipsele de Soare, cât şi cele de Lună sunt privite de astrolologi cu scepticism şi frică. În mitologia hindusă, eclipsa de Soare semnifică înghiţirea Soarelui de către demonul Ketu. În consecinţă, astrologii susţin că eclipsele solare sunt periculoase şi îi sfătuiesc pe oameni să nu iasă din casă în timpul acestor fenomene.

"Părinţii trebuie să le interzică copiilor să privească eclipsele. Nici persoanele în vârstă nu ar trebui lăsate să se uite. În timpul eclipselor, oamenii trebuie să să roage zeiţei Saraswati?, a declarat astrologul Pandit Arvind Tiwari, citat de India Today.

"Femeile însărcinate nu trebuie să iasă nici ele din casă", continuă astrologul. "Trebuie să evite razele soarelui şi să nu mănânce pe timpul eclipsei", a adăugat acesta.

Eclipsa de Soare, un fenomen perfect normal

Reprezentanţii Asociaţiei Indiene a Raţionalismului susţin că superstiţiile nu au nici o bază ştiinţifică şi că eclipsa de Soare este un fenomen perfect normal.

"Aceste superstiţii nu au absolut nici o bază. Astrologia este şi ea o afacere. Ei vor să-şi dezvolte afacerea şi încearcă să facă acest lucru prin declaraţii prosteşti".

Eclipsa secolului, urmărită de doua miliarde de oameni


Peste două miliarde de oameni au urmărit, miercuri dimineaţă, cea mai lungă eclipsă de soare a secolului. Perioada maximă în care soarele a fost acoperit a depăşit 10 minute.

Întunericul s-a lăsat peste mai multe regiuni din India, China şi alte ţări asiatice, iar apoi peste o fâşie din Oceanul Pacific. Eclipsa a putut fi urmărită şi pe internet.

Calificată de specialişti drept un adevărat "monstru" astronomic, eclipsa a putut fi observată de peste două miliarde de oameni. Eclipsa s-a văzut mai întâi în statul Gujarat din vestul Indiei.

Cum s-a văzut eclipsa în India:



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: eclipsa de soare astrolog India
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close