Antena 3 CNN Externe Economia Japoniei, la cel mai abrupt declin de la cutremur

Economia Japoniei, la cel mai abrupt declin de la cutremur

Economia Japoniei, la cel mai abrupt declin de la cutremur
Sursa foto: Foto: 123rf.com
de M.Z.    |    12 Noi 2012   •   10:07

Japonia a înregistrat în trimestrul al treilea o scădere de 3,5% a Produsului Intern Brut (PIB) faţă de perioada similară a anului trecut, aceasta fiind cel mai abrupt declin din primele trei luni ale anului trecut, când economia niponă a fost afectată de un cutremur puternic urmat de tsunami.

Premierul Yoshishiko Noda a descris situaţia economică din perioada iulie-septembrie drept "severă", în timp ce ministrul Economiei, Seiji Maehara, a afirmat că este posibil ca Japonia să treacă printr-o "fază recesionistă", informează Financial Times.

Scăderea economică din trimestrul al treilea a fost cauzată în principal de reducerea vânzărilor la export către pieţe importante, precum China şi Europa.

Japonia a înregistrat o creştere economică relativ robustă în prima jumătate a anului, producţia fiind sprijinită de investiţiile de reconstrucţie a regiunilor din nord-est, afectate sever de cutremurul din primăvara anului trecut, urmat de un tsunami devastator. Totodată, prima jumătate a anului a adus o consolidarea consumului intern, în principal datorită subvenţiilor acordate de stat pentru achiziţionarea de automobile cu un consum eficient de energie.

Astfel, PIB a scăzut cu 0,9% faţă de trimestrul doi şi cu 3,5% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor prezentate luni de guvernul de la Tokyo.




×
Subiecte în articol: japonia cutremur Japonia
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close