Antena 3 CNN Externe Economia Ucrainei, în colaps. Investitorii se retrag în masă, moneda naţională a ajuns la minimul ultimilor 5 ani

Economia Ucrainei, în colaps. Investitorii se retrag în masă, moneda naţională a ajuns la minimul ultimilor 5 ani

Economia Ucrainei, în colaps. Investitorii se retrag în masă, moneda naţională a ajuns la minimul ultimilor 5 ani
Sursa foto: Foto: Agerrpes
19 Feb 2014   •   10:36

Investitorii se retrag în masă din Ucraina, în contextul escaladării violenţelor dintre protestatari şi forţele de ordine loiale preşedintelui Viktor Ianukovici. Grivna, moneda naţională a Ucraine, a înregistrat scăderi puternice şi costuri de finanţare aproape de maxime record, relatează Bloomberg.

IMAGINI LIVE cu IADUL din Ucraina. CONFLICT EXTREM la graniţa cu România. Cel puţin 25 de oameni au MURIT

Tranşa de 2 miliarde de dolari plătită marţi de Rusia guvernului ucrainean, parte a împrumutului de 15 miliarde de dolari convenit în decembrie, a avut efecte minime pe pieţele financiare. Costurile de finanţare ale Ucrainei au scăzut uşor, timp de numai o oră, după încasarea tranşei de la Rusia.

"Banii din Rusia nu reprezintă o soluţie. Situaţia a scăpat de sub control. Mă tem că va fi mai multă vărsare de sânge", comentează pentru Bloomberg Dmitri Barinov, manager la fondul Union Investment Privatfonds din Frankfurt, cu active de 2,5 miliarde de dolari.

Barinov a afirmat că s-a retras complet din Ucraina după ce agenţia Standard & Poor's a retrogradat, pe 28 ianuarie, ratingul ţării la nivelul "CCC+". Trei zile mai târziu, Moody's a coborât ratingul Ucrainei la "Caa2". În feburarie, şi agenţia Fitch a înrăutăţit calificativul atribuit Ucrainei la "CCC".

Grivna s-a prăbuşit cu peste 7% de la începutul lui 2014, la minimul ultimilor cinci ani, în pofida finanţării primite de stat de la Rusia. Rezervele băncii centrale au atins cel mai redus nivel din ultimii opt ani, în urma eforturilor de a limita declinul monedei naţionale. Autorităţle au introdus recent restricţii asupra tranzacţiilor financiare cu valută, în încercarea de a frâna retragerile de capital.

25 de oameni, printre care 9 poliţişti şi un jurnalist, au murit împuşcaţi sau bătuţi în revoltele din Ucraina. Peste două sute de oameni au fost duşi de urgenţă la spital, în timp ce alţi peste două sute de oameni au fost trataţi la faţa locului.

Trupele antirevoltă se luptă cu opozanţii preşedintelui Ianukovici în Piaţa Independenţei din centrul Kievului de aproape 24 de ore. Între timp, protestatarii au capturat mai multe depozite de armament, în oraşul Liov, după ce au incendiat mai multe clădiri militare.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Ucraina viktor ianukovici
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close