Antena 3 CNN Externe Edward Snowden: NSA foloseşte informaţiile colectate ÎN SCOPURI ECONOMICE

Edward Snowden: NSA foloseşte informaţiile colectate ÎN SCOPURI ECONOMICE

Edward Snowden: NSA foloseşte informaţiile colectate ÎN SCOPURI ECONOMICE
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
26 Ian 2014   •   13:36
Agenţia Naţională americană de Securitate (NSA) utilizează uneori informaţii colectate în scopuri economice, a declarat fostul ei consultant Edward Snowden, potrivit unui fragment, difuzat sâmbătă, dintr-un interviu programat duminică seara, acordat unui post german de televziune, relatează AFP, conform Mediafax.
"Dacă există informaţii, de exemplu, despre Siemens, care să fie în interesul naţional, dar care nu au nimic a face cu securitatea naţională, ei, bine, ei vor lua aceste informaţii", a declarat Snowden, potrivit traducerii în germană a unui fragment difuzat în jurnalul de sâmbătă seara de postul public ARD.
Interviul a fost realizat de un jurnalist de la NDR, un post regional care face parte din reţeaua ARD şi care a lucrat în baza unor documente secrete livrate de Snowden unor jurnalişti. El a turnat săptămâna aceasta la Moscova, în cel mai mare secret, primul interviu filmat cu fostul consultant de când acesta a părăsit Hong Kong-ul, în iunie 2013, pentru a se refugia în capitala rusă, unde locuieşte în prezent.
Aproximativ 30 de minute din interviu urmează să fie difuzate duminică seara la ora 22.00 GMT (luni, 0.00, ora României) pe postul public ARD. Primele fragmente urmează să fie difuzate la ora 20.45 GMT (22.45, ora României), în emisiunea de dezbatere a prezentatorului-vedetă Günther Jauch, tot la ARD.
Pe site-ul de internet, NDR afirmă că Snowden a declarat că nu se mai află în posesia vreunui document confidenţial, pentru că le-a dat pe toate unor jurnalişti pe care i-a selectat. El a spus că nu vrea şi nu poate să anticipeze eventuale noi dezvăluiri în viitor.
În afară de dezvăluirile deja efectuate şi de consecinţele lor, Snowden "abordează, de asemenea, cariera sa personală de santinelă şi persoană care trage semnalul de alarmă", adaugă NDR pe site.
Fostul consultant al serviciilor de informaţii americane este inculpat în Statele Unite pentru spionaj şi furt de documente aparţinând statului, după ce a făcut dezvăluiri supărătoare despre supravegherea electronică operată de către autorităţile americane.
Dezvăluiri despre spionarea unui telefon mobil al cancelarului german Angela Merkel de către serviciile secrete americane au provocat tensiuni diplomatice între Berlin şi Washington.
Într-o discuţie online cu navigatori pe Internet purtată pe site-ul susţinătorilor săi, freesnowden.is, el a respins joi orice idee privind întoarcerea în ţară, apreciind că nu ar avea parte de un proces echitabil.
Secretarul american al Justiţiei Eric Holder a anunţat recent că se opune graţierii lui Edward Snowden, dar că este deschis unei "conversaţii" în cazul în care acesta este pregătit să-şi asume responsabilităţile cu privire la scurgerile de informaţii.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close