Antena 3 CNN Externe Erdogan refuză să mai discute cu premierul grec

Erdogan refuză să mai discute cu premierul grec

Liderul turc îl acuză pe Kyriakos Mitsotakis că le-a recomandat oficialilor americani ca Washingtonul să nu vândă Ankarei avioane de luptă F-16.

Erdogan refuză să mai discute cu premierul grec
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    24 Mai 2022   •   23:30

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că va înceta să mai discute cu prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis și va anula o întâlnire cheie dintre cele două guverne, deoarece îl acuză pe liderul grec de antagonizarea Turciei.

Într-o adresă televizată după o reuniune a cabinetului de marți, Erdogan l-a acuzat pe Mitsotakis că a recomandat oficialilor americani ca Washingtonul să nu vândă Turciei avioane de luptă F-16 în timpul unei vizite recente în Statele Unite.

Erdogan a continuat să acuze Grecia că găzduiește adepți ai liderului religios din SUA, Fethullah Gulen, despre care Turcia spune că s-a aflat în spatele unei tentative eșuate de lovitură de stat în 2016 și că a înființat baze militare împotriva Turciei. Gulen a negat de multă vreme acuzația turcă.

„Am convenit să nu includem țări terțe în disputa noastră cu el. În ciuda acestui fapt, săptămâna trecută, a avut loc o vizită în SUA și a vorbit la Congres și i-a avertizat să nu ne dea F-16”, a spus Erdogan.

„El nu mai există pentru mine. Nu voi fi niciodată de acord să mă întâlnesc cu el. Ne vom continua drumul cu politicieni onorabili.”

Se pare că Erdogan se referea la un discurs rostit de Mitsotakis la Washington pe 17 mai, când a spus Congresului că SUA ar trebui să evite crearea unei noi surse de instabilitate pe flancul de sud-est al NATO.

„Ultimul lucru de care are nevoie NATO într-un moment în care prioritatea noastră este să ajutăm Ucraina să învingă agresiunea Rusiei, este o altă sursă de instabilitate pe flancul de sud-est al NATO”, a spus liderul grec.

„Și vă rog să luați în considerare acest lucru atunci când luați decizii privind achizițiile de apărare în ceea ce privește estul Mediteranei.”

Grecia „nu va intra în confruntare”

Răspunzând comentariilor lui Erdogan, purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Yiannis Economou, a declarat că Atena „nu va intra într-o confruntare de declarații cu conducerea Turciei”.

„Politica externă a Greciei se bazează puternic pe istorie, pe dreptul internațional și pe alianțele noastre, oricât de mult i-ar putea enerva pe unii”, a spus el, potrivit Al Jazeera.

Ministrul de Externe al Greciei Nikos Dendias a apărat discursul lui Mitsotakis, spunând că „nu s-a spus nimic care să fie în afara limitelor pozițiilor standard grecești”.

„Ne-am referit întotdeauna la toți liderii țărilor și la președintele Erdogan, cu respectul cuvenit pentru liderul unei țări străine”, a declarat Dendias pentru Skai Radio.

Grecia și Turcia sunt aliați NATO, dar au relații tensionate în legătură cu o serie de probleme, inclusiv revendicări la granițele maritime care afectează drepturile de explorare energetică în estul Mediteranei.

Tensiunile au izbucnit în 2020 cu privire la drepturile de foraj exploratoriu în zonele din Marea Mediterană, unde Grecia și Cipru își revendică propria zonă economică exclusivă, ceea ce a dus la un impas naval.

Turcia susține, de asemenea, că Grecia încalcă acordurile internaționale prin militarizarea insulelor din Marea Egee. Atena spune că trebuie să apere insulele – dintre care multe se află aproape de coasta Turciei – împotriva unui potențial atac.

Oficialii din ambele țări au reluat discuțiile în 2021, după o pauză de cinci ani pentru a pune bazele pentru începerea negocierilor formale, dar nu au făcut prea multe progrese.

Luna aceasta, Grecia și-a prelungit oficial acordul militar bilateral cu SUA pentru cinci ani, înlocuind o revizuire anuală a acordului care acordă acces militar american la trei baze din Grecia continentală, precum și prezența navală americană pe insula Creta.

”Pe cine amenință Grecia cu aceste baze? De ce își stabilește Grecia aceste baze?” a întrebat Erdogan.

Erdogan a reiterat, de asemenea, că Turcia a făcut o greșeală reacceptând Grecia în aripa militară a NATO în 1980.

Liderul turc a criticat recent și cererile Suediei și Finlandei de a adera la NATO, spunând că Turcia nu le va susține cererile.

×
Subiecte în articol: turcia Grecia discutii conflict avioane
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close