Antena 3 CNN Externe "Europa este în pericol". Statele care nu ajută în problema refugiaților ar putea să rămână fără bani comunitari

"Europa este în pericol". Statele care nu ajută în problema refugiaților ar putea să rămână fără bani comunitari

"Europa este în pericol". Statele care nu ajută în problema refugiaților ar putea să rămână fără bani comunitari
Sursa foto: Foto: Agerpres
18 Sep 2015   •   11:08
Ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, a avertizat, într-un interviu în cotidianul Bild, că țările din Uniunea Europeană care nu împărtășesc valorile privind empatia și solidaritatea umană nu mai pot conta pe primirea de fonduri din partea blocului comunitar, relatează vineri agenția Reuters, potrivit Agerpres.

Reluând avertismentul lansat în această săptămână de către colegul său de la interne Thomas de Maziere, Gabriel a afirmat că, în timp ce Germania deschide săli de sport, barăci și case pentru familii de refugiați, alte țări ''ridică garduri de sârmă ghimpată la granițele lor și închid porțile''.

Comentariile, notează Reuters, reprezintă o săgeată ușor voalată în direcția Ungariei, care a ridicat un gard la granița sa cu Serbia și a început construirea altuia la frontiera sa cu Croația, pentru a opri afluxul de refugiați de război din Siria, Irak, Afganistan și din alte regiuni să intre în spațiul Schengen.

''Europa este o comunitate de valori bazate pe empatie și solidaritate umană și, cu timpul, cei care nu împărtășesc valorile noastre nu mai pot conta pe banii noștri'', a declarat Gabriel. ''Dacă se continuă astfel, Europa este în pericol, mai mult decât era din cauza crizei financiare sau a crizei elene', a adăugat ministrul german.

Reuters precizează că politica premierului ungar Viktor Orban, de închidere a granițelor și de introducere a unor legi ce fac mai ușor pentru guvernul său să-i respingă pe imigranți, a contribuit la reducerea afluxului de solicitanți de azil care călătoresc prin Austria și intră în Germania.

Dar imaginile cu polițiști ungari care au făcut uz de gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva refugiaților au umbrit de asemenea imaginea Europei și au pus în evidență divizările în ce privește modul de răspuns la afluxul a sute de mii de persoane — bărbați, femei și copii — care au fugit dintr-un Orient Mijlociu răvășit de război.

×
Subiecte în articol: migranti criza imigranţilor
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close