Antena 3 CNN Externe Evreică din România, recunoscută oficial ca supravieţuitoare a Holocaustului cu două ore înainte de a muri

Evreică din România, recunoscută oficial ca supravieţuitoare a Holocaustului cu două ore înainte de a muri

Evreică din România, recunoscută oficial ca supravieţuitoare a Holocaustului cu două ore înainte de a muri
Sursa foto: Foto: holocaust.about.com
16 Noi 2010   •   10:42

O evreică din România, emigrată în Israel, a aflat că a fost recunoscută oficial drept supravieţuitoare a Holocostaului, cu două ore înainte de a muri. Femeia s-a luptat în zadar 20 de ani cu sistemul pentru a i se recunoaşte acest statut şi pentru a primi compensaţiile cuvenite, relatează Haaretz, în ediţia electronică de marţi.

Laura Derfler, în vârstă de 83 de ani, a trăit în România, împreună cu soţul ei, Alfred, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ambii şi-au pierdut atunci mai mulţi membri ai familiei.

Deşi cei doi au emigrat împreună în Israel, Alfred a fost singurul care a primit plăţi compensatorii. De fiecare dată când îşi depunea dosarul, Laurei i se spunea că nu se califică din cauza anului în care a emigrat. Femeia nu a înţeles niciodată acest refuz, cu atât mai mult cu cât doi dintre fraţii ei, de asemenea supravieţuitori ai Holocaustului, au emigrat în Israel înaintea ei şi totuşi au primit compensaţii.

Luni dimineaţă, Laura Derfler a primit în sfârşit vestea că a fost recunoscută oficial drept supravieţuitoare al Holocaustului. Două mai târziu, femeia a încetat din viaţă.

Articolul publicat în Haaretz critică indiferenţa cu care sunt trataţi supravieţuitorii Holocaustului.

"Nu putem spune că dacă şi-ar fi primit banii la timp ar fi trăit mai mult, dar ar fi putut trăi mai bine, asta este clar", notează publicaţia.

"Timp de mulţi ani, maşina birocratică israeliană a ştiut cum să ţină departe beneficiile de supravieţuitorii Holocaustului. În ultimii ani, mulţumită protestelor publice, normele s-au schimbat în favoarea supravieţuitorilor. Dar adeseori ne dăm seama că organismele care ar trebui să ajute supravieţuitorii nu se deranjează să îi informeze", mai scrie publicaţia.



×
Subiecte în articol: Holocaust România
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close