Antena 3 CNN Externe Expert rus: Bazele militare americane din România şi Bulgaria, o ameninţare pentru Rusia

Expert rus: Bazele militare americane din România şi Bulgaria, o ameninţare pentru Rusia

Expert rus: Bazele militare americane din România şi Bulgaria, o ameninţare pentru Rusia
Sursa foto: militari
23 Oct 2009   •   19:46

Expertul rus Kostantin Sivkov susţine că bazele militare americane de la Babadag (România) şi Novo Selo (Bulgaria) constituie o ameninţare pentru Rusia. Potrivit acestuia, americanii urmează să investească până la 60 de milioane de dolari în fiecare dintre cele două baze militare.

"Numărul militarilor americani de la cele două baze nu va fi mare, însă în viitor poate fi dublat au chiar triplat. În plus, apariţia bazelor NATO la malul Mării Negre se alătură obiectelor militare ale Statelor Unite din regiunea Baltică. Rusia ar putea fi prinsă în capcană", a declarat Sivkov, potrivit Pravda.

Expertul rus consideră că rolul celor două baze militare nu este lupta împotriva terorismului. "Sunt 4.000 de kilometri din România în Orientul Mijlociu. Este o distanţă prea mare pentru susţinerea trupelor americane din Irak şi Afganistan", a declarat acesta.

Kostantin Sivkov atrage atenţia şi asupra faptului că Academia Militară americană West Point a lansat recent cursuri de limba şi cultura rusă. ?Americanii au început să înveţe despre cultura irakiană şi araba cu trei ani înainte de invadarea Irakului", avertizează expertul rus.

SUA este interesată şi de sursele de energie din Marea Caspică, a adăugat Sivkov. "Bazele sunt stabilite în România şi Bulgaria pentru a asigura securitatea transporturilor de petrol şi gaze ".

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: România SUA Bulgaria
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close