Antena 3 CNN Externe Familia lui Roman Protasevici crede că jurnalistul a fost forțat să apară în videoclipul în care spune că îl respectă pe Lukașenko: ”Nimeni nu trebuie să creadă aceste cuvinte”

Familia lui Roman Protasevici crede că jurnalistul a fost forțat să apară în videoclipul în care spune că îl respectă pe Lukașenko: ”Nimeni nu trebuie să creadă aceste cuvinte”

Familia jurnalistului belarus Roman Protasevici spune că acesta a fost constrâns de autoritățile din Belarus să apară în clipul televizat în care a făcut o mărturisire despre organizarea unor proteste anti-guvernamentale.

Familia lui Roman Protasevici crede că jurnalistul a fost forțat să apară în videoclipul în care spune că îl respectă pe Lukașenko: ”Nimeni nu trebuie să creadă aceste cuvinte”
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    04 Iun 2021   •   21:39

Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, a fost arestat la Minsk luna trecută după ce zborul său către Lituania a fost deviat de forțele militare din Belarus.

Într-un videoclip difuzat la televizor în care apare plângând, jurnalistul l-a lăudat pe președintele Alexander Lukașenko și a recunoscut că a încercat să îl înlăture de la guvernare. El a mai spus că l-a criticat mult pe președintele Lukașenko, dar „am început să înțeleag că face ceea ce trebuie și cu siguranță îl respect”.

La finalul interviului, acesta a izbucnit în plâns și a spus că speră într-o zi să se căsătorească și să aibă copii.

Pe încheieturile lui s-au putut observa semne de agresiune, iar activiștii pentru drepturile omului și ai opoziție spun că Protasevici a fost torturat.

Tatăl jurnalistului a declarat pentru AFP TV că imaginile i-au provocat suferință.

"Îl cunosc foarte bine pe fiul meu și cred că nu ar spune niciodată astfel de lucruri. L-au torturat și l-au forțat să spună ce este necesar", a spus el. „Nimeni nu ar trebui să creadă aceste cuvinte pentru că au fost spuse prin bătaia, abuzarea și torturarea fiului meu”, a declarat acesta, potrivit BBC

Lidera opoziției, Svetlana Tikhanovskaya, care se află în exil, este de aceeași părere:

„Ar trebui să înțelegeți în ce condiții se află acești oameni și sunt cu siguranță torturați și nu ar trebui să credem niciunul dintre cuvintele acestor oameni, inclusiv ale lui Roman Protasevici, pentru că trebuie să înțelegeți cum sunt obligați să le spună ".

Jurnalistul a fost editor al canalului opoziției Nexta din aplicația de mesagerie Telegram până anul trecut. El a fost inclus pe o listă a „persoanelor implicate în activități teroriste” de guvernul din Belarus.

Proteste în masă au izbucnit în Belarus după ce Lukașenko a obținut victoria în alegerile prezidențiale din 9 august 2020 despre care se crede că au fost fraudate. Persoanele care au ieșit în stradă la acel moment au fost supuse violențelor de către forțele de ordine. 

Protestele au fost oprite, iar liderii opoziției au fost trimiși în închisoare sau în exil.

 

×
Subiecte în articol: Roman Protasevici forțat videoclip
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close