Antena 3 CNN Externe Fenomen straniu pe cerul Rusiei: Imagini cu "stâlpi de lumină" au fost publicate de locuitorii mai multor orașe

Fenomen straniu pe cerul Rusiei: Imagini cu "stâlpi de lumină" au fost publicate de locuitorii mai multor orașe

Locuitorii din Belgorod au publicat online, aseară, imagini cu "stâlpi de lumină" observaţi pe cerul oraşului. Oamenii au raportat că astfel de "stâlpi" sunt vizibili și din Moscova, Murmansk și chiar Omsk.

Fenomen straniu pe cerul Rusiei: Imagini cu "stâlpi de lumină" au fost publicate de locuitorii mai multor orașe
de Mia Lungu    |    05 Oct 2022   •   08:43

Oamenii se întreabă care poate fi cauza acestei străluciri, iar explicaţiile pe care le dau cei care observă acest lucru variază de la un fenomen natural, până la punerea în funcţiune a complexului Peresvet.

Peresvet, numit după Alexander Peresvet, este o armă laser rusească pentru apărarea aeriană și războiul anti-satelit. Peresvet este una dintre cele șase noi arme strategice rusești dezvăluite de președintele rus Vladimir Putin la 1 martie 2018.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ce sunt stâlpii de lumină

Un stâlp de lumină este un fenomen optic atmosferic în care un fascicul vertical de lumină pare să se extindă deasupra sau sub o sursă de lumină.

Se poate observa acest fenomen uimitor datorită jocului de lumină cu cristale de gheață care se formează în straturile superioare ale atmosferei – de obicei în nori cirrus (chiar și în cirrostratus), care se află la o distanță care depășește 8 mii km deasupra nivelului mării, potrivit calatorul.net.

În sezonul rece, aceste cristale se formează puțin mai jos, datorită cărora coloanele luminoase sunt mult mai ușor de observat, în plus, iau o formă mai deosebită în această perioadă.

Când soarele este sursa de lumină, acest fenomen se numește stâlp solar. Stâlpul de deasupra luminii se numește stâlpul superior, iar sub lumină este stâlpul inferior. Stâlpii inferiori sunt văzuți cel mai bine de pe un deal, munte sau aeronavă atunci când norul de gheață, ceața înghețată sau cristalele de gheață sunt prezente mai jos.

Stâlpii de lumină sunt frecvent observați în Scandinavia, zona de nord a statului New York, Canada și alte zone reci în timpul iernii.

×
Subiecte în articol: fenomen cer Rusia stâlpi de lumină Belgorod
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close