Antena 3 CNN Externe Fenomene meteo extreme în India şi China

Fenomene meteo extreme în India şi China

Fenomene meteo extreme în India şi China
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
05 Aug 2012   •   09:32

Ploile, furtunile şi inundaţiile fac ravagii în cele mai populate ţări ale Asiei - India şi China. În India, zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute după câteva ploi scurte, dar deosebit de violente, urmate de alunecări de teren. Iar China se luptă cu efectele unei situaţii neobişnuite - două taifunuri s-au abătut asupra ţării, în acelaşi timp.

Cel puţin 10 oameni şi-au pierdut viaţa în nordul Indiei, şi alte aproape 40 sunt dispărute fără urmă după ce o ploaie neobişnuit de abundentă a transformat râurile în torenţi cărora nimic nu le-a putut sta în cale. Poliţiştii s-au grăbit să evacueze locuinţele ameninţate dar în cîteva cazuri au ajuns prea târziu.

Apele au doborât două poduri, câteva clădiri şi mai mulţi stâlpi ai reţelei de energie electrică. A fost devastat şi şantierul unei hidrocentrale. Mii de oameni au rămas fără adăpost şi au fost adăpostiţi prin şcoli, hoteluri şi mânăstiri. Culturile agricole sunt distruse dar supravieţuitorii se bucură că şi-au salvat vieţile.

În numai câteva ore, China a fost lovită de două taifunuri: Damrey, în est, şi Saola, în sud-est. Cel de-al doilea a făcut deja peste 40 de victime în Filipine şi Taiwan. Autorităţile chineze au anunţat doar doi morţi, după ce au evacuat peste 870.000 de persoane. În total, două milioane de oameni au fost afectaţi, într-un fel sau altul, de cele două puternice furtuni. Mai multe drumuri şi căi ferate au fost avariate iar vântul a doborât copaci şi chiar ziduri mai puţin rezistente. Meteorologii chinezi au mai consemnat două taifunuri simultane o singură dată în ultimii 63 de ani.

×
Subiecte în articol: meteo fenomen India China taifun locuinte
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close