Fidel Castro: Cuba nu se teme de dialogul cu SUA

07 Apr 2009   •   11:48
Fidel Castro: Cuba nu se teme de dialogul cu SUA

fidel castro

Fidel Castro aprecia că Cuba nu se teme de discuţiile cu SUA şi că guvernul comunist nu speră la confruntare, aşa cum susţin detractorii. Într-un editorial, fostul preşedinte îl mai laudă pe senatorul american Richard Lugar, apreciind că acesta ?este pe pământ solid?, cu propunerea de a numi un trimis special pentru a remodela relaţiile SUA-Cuba

Castro scrie că ?cei capabili de o analiză liniştită a evenimentelor, aşa cum este cazul senatorului din Indiana, folosesc un argument irefutabil: măsurile SUA contra Cuba, de peste o jumătate de secol, sunt un eşec total?.
De asemenea, el a repetat disponibilitatea Cubei de a discuta cu Washington, apreciind că negocierea directă ?este singura cale de a securiza prietenia şi pacea între popoare. Nu este nevoie să subliniez ce Cuba a spus mereu: nu ne temem de dialogul cu SUA. Nici nu avem nevoie de confruntare pentru a exista, aşa cum cred unii nebuni?.
Comentariile conciliante ale lui Castro vin pe fondul speculaţiilor că noua administraţie a preşedintelui Obama ar putea diminua embargoul impus Cubei după venirea la putere a lui Castro, în 1959.
Parlamentarii americani au propus un act legislativ ce îi va elimina preşedintelui posibilitatea de a interzice călătoria americanilor spre Cuba, cu excepţia unor cazuri extreme. În acest fel s-ar ridica un element cheie al embargoului.
Antena3.ro

x close