x close

Fidesz vrea o comisie parlamentară pentru a investiga legăturile Ungariei cu NSA

de G.S.    |    08 Dec 2013   •   10:09
Fidesz vrea o comisie parlamentară pentru a investiga legăturile Ungariei cu NSA 416 Foto: Agerpres/AP
Partidul de guvernare Fidesz a prezentat o propunere pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare care să investigheze potenţialele legături ale Ungariei cu scandalul interceptărilor din SUA, relatează MTI, conform Mediafax.
Fidesz a strâns un număr suficient de semnături pentru susţinerea propunerii, arată documentul publicat pe site-ul Parlamentului.
Propunerea prevede înfiinţarea unei comisii pentru a investiga implicaţiile ungare ale presupuselor activităţi de interceptare realizate de Agenţia Naţională de Securitate (NSA), precum şi a oricăror intenţii ale unor surse externe de a influenţa viaţa publică în Ungaria. Comisia este menită să stabilească dacă politicieni şi figuri publice ungare au fost interceptate şi dacă Ungaria s-a aflat printre statele ţintă ale supravegherii realizate de NSA. De asemenea, ar trebui să determine dacă serviciile de informaţii ungare au fost implicate în vreun fel, arată propunerea.
Dacă va fi înfiinţată, comisia trebuie să pregătească un raport până la 18 martie 2014, cu informaţiile clasificate predate separat, adaugă propunerea. Cei opt membri vor fi parlamentari care vor trece prin cea aprofundată verificare pentru asigurarea securităţii naţionale.
Antal Rogan, liderul grupului parlamentar Fidesz, a declarat într-un mesaj postat miercuri pe contul său de Facebook că speră ca comitetul să fie format înainte de Crăciun.
La sfârşitul lui octombrie, WikiLeaks a publicat o hartă a staţiilor de interceptare operate de NSA Special Collection Service, care indica mai multe oraşe mari, printre care şi Budapesta. Ministerul de Externe Janos Martonyi a prezentat problema Secretarului de Stat adjunct pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, solicitând mai multe detalii în ceea ce priveşte Ungaria.
 

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati