Antena 3 CNN Externe ”Finalul suspansului în România”. Presa internațională relatează pe larg desemnarea lui Sorin Grindeanu în fruntea Guvernului

”Finalul suspansului în România”. Presa internațională relatează pe larg desemnarea lui Sorin Grindeanu în fruntea Guvernului

”Finalul suspansului în România”. Presa internațională relatează pe larg desemnarea lui Sorin Grindeanu în fruntea Guvernului
Sursa foto: Foto: Agerpres
30 Dec 2016   •   14:01

Agenţiile de presă internaţionale au relatat vineri pe larg principalul eveniment politic al zilei de la Bucureşti - semnarea de către preşedintele Klaus Iohannis a decretului privind desemnarea lui Sorin Grindeanu în funcţia de prim-ministru.

Sub titlul 'Finalul suspansului în România, un social-democrat desemnat prim-ministru', agenţia France Presse notează că ''şeful statului român Klaus Iohannis a evitat pericolul unei crize politice desemnându-l pe social-democratul Sorin Grindeanu drept prim-ministru, ceea ce deschide calea unei noi perioade de coabitare cu stânga''.

AFP aminteşte că Grindeanu a fost ministru al comunicaţiilor într-un guvern precedent de centru-stânga (decembrie 2014 - noiembrie 2015) şi că este destul de puţin cunoscut publicului.

''Şeful statului refuzase marţi, fără explicaţii, să accepte prima propunere venită din partea social-democraţilor, Sevil Shhaideh, cvasi-novice în politică, provenită din mica minoritate turcă din România, care ar fi devenit prima femeie musulmană la conducerea guvernului unei ţări din Uniunea Europeană'', menţionează agenţia franceză de presă. Aceasta reia aprecierile din presa română care îl descriu pe Sorin Grindeanu ca pe un 'soldat disciplinat' al social-democraţilor, o etichetă de care el însuşi nu a încercat să scape, potrivit AFP.

La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, nu şi-a ascuns dorinţa de a rămâne un actor principal. Am căutat "un coleg care este loial programului de guvernare şi partidului, care are capacitatea să înţeleagă că acest program de guvernare este îndreptat către români şi către România, care nu merge la Palatul Victoria să-şi creeze acolo un pol de putere", a declarat miercuri liderul social-democrat, într-o conferinţă de presă în care a prezentat noua propunere a coaliţiei formate din Partidul Social Democrat (PSD) şi Alianţa Democraţilor şi Liberalilor (ALDE).

La rândul său, Reuters scrie că preşedintele României a acceptat nominalizarea lui Sorin Grindeanu în postul de premier, după ce respinsese prima propunere (Sevil Shhaideh, n.r.) a coaliţiei PSD-ALDE.

Agenţia britanică menţionează că noul guvern român ar putea fi format săptămâna viitoare. De asemenea, este amintit faptul că PSD şi ALDE deţin 250 din cele 465 de mandate parlamentare, ceea ce ar urma să le asigure o guvernare confortabilă.

DPA relatează că preşedintele Iohannis l-a desemnat vineri prim-ministru pe fostul ministru al comunicaţiilor Sorin Grindeanu, a doua propunere a coaliţiei PSD-ALDE, după ce marţi şeful statului a refuzat desemnarea lui Sevil Shhaideh în funcţia de premier.

Agenţiile de presă EFE şi Xinhua scriu, de asemenea, despre decizia de vineri a şefului statului român de a-l desemna ca prim-ministru pe Sorin Grindeanu, care va avea la dispoziţie 10 zile pentru a obţine sprijinul parlamentului pentru programul şi lista guvernului său.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind desemnarea lui Sorin Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit Constituţiei. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Sorin Grindeanu Klaus Iohannis
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close