Antena 3 CNN Externe Flotila chineză care a pătruns ieri în Japonia a părăsit apele teritoriale ale Insulelor Senkaku

Flotila chineză care a pătruns ieri în Japonia a părăsit apele teritoriale ale Insulelor Senkaku

Flotila chineză care a pătruns ieri în Japonia a părăsit apele teritoriale ale Insulelor Senkaku
Sursa foto: Foto: gcaptain.com
de M.Z.    |    24 Apr 2013   •   08:26
Cele opt nave chineze guvernamentale care au pătruns marţi dimineaţă în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku, disputate cu Japonia, au plecat în cursul serii, a anunţat Paza de Coastă japoneză, potrivit AFP.
 
Aceste nave chineze de supraveghere maritimă au pătruns marţi în zona de 12 mile marine (aproximativ 22 de kilometri) din jurul acestor insuliţe, în Marea Chinei de Est, administrate de Tokyo şi revendicate de Beijing sub numele Diaoyu. 
 
Este vorba despre cele mai numeroase nave guvernamentale chineze ce au pătruns în apele teritoriale ale acestui arhipelag nelocuit, după agravarea diferendului teritorial, în septembrie, în urma achiziţionării de către Japonia a trei dintre cele cinci insule de la proprietarul lor privat nipon.
 
China trimite în mod regulat nave în zonă, care navighează câteva ore, după care pleacă.
 
Arhipelagul se află la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Taiwan, care îl revendică şi el, şi la aproximativ 400 de kilometri vest de Insula Okinawa, în sudul Japoniei. În afară de poziţia strategică, arhipelagul ar dispune de resurse energetice pe fundul marin.

Opt nave guvernamentale chineze au pătruns, marţi, pe teritoriu japonez, în apele teritoriale ale insulelor Senkaku administrate de Tokyo şi revendicate de Beijing.

În replică, premierul japonez Shinzo Abe a avertizat, marţi, că Japonia va respinge "prin forţă" orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku, în jurul cărora au fost trimise nave de către Beijing.

Guvernul japonez l-a convocat marţi pe ambasadorul chinez, protestând astfel faţă de pătrunderea a opt nave guvernamentale chineze în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku, a anunţat Ministerul japonez de Externe.



×
Subiecte în articol: japonia
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close