Antena 3 CNN Externe FMI şi UE cer Greciei economii suplimentare de peste 2 miliarde de euro

FMI şi UE cer Greciei economii suplimentare de peste 2 miliarde de euro

FMI şi UE cer Greciei economii suplimentare de peste 2 miliarde de euro
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    27 Ian 2012   •   16:59

Grecia trebuie să facă economii suplimentare mai mari de două miliarde de euro, respectiv 1% din PIB, potrivit estimărilor preliminare incluse într-un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi al Uniunii Europene privind reformele necesare statului elen, informează Mediafax.

FMI şi UE vor ca autorităţile de la Atena să promoveze noile reduceri ale cheltuielilor şi o serie de măsuri de austeritate convenite de mai mult timp, înainte de aprobarea unui nou program de susţinere, de 130 de miliarde de euro, necesar evitării falimentului, se mai arată în document.

Atenţia este îndreptată pe negocierile dificile dintre Grecia şi creditorii privaţi pentru reducerea datoriilor cu 100 miliarde euro, de la 350 de miliarde euro în prezent, printr-un schimb de obligaţiuni.

Comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, a declarat, vineri, că acordul "este foarte aproape" şi ar putea fi convenit cel mai devreme în acest week-end.

"Grecia nu trebuie doar să promită, dar să şi facă. Nu au fost îndeplinite toate angajamentele. Aceasta este una dintre principalele probleme care afectează încrederea", a declarat, vineri, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble.

Deficitul bugetului general al Greciei a atins 17,14 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului trecut, fiind deja peste ţinta anuală de 17,1 miliarde de euro, potrivit datelor publicate vineri de institutul elen de statistică, ELSTAT.

UE, FMI şi BCE au inclus în raportul confidenţial o listă de măsuri care trebuie aplicate de autorităţile de la Atena.

În primul rând, trebuie aprobată o rectificare de buget, cu mai multe economii, pentru ca ţintele fiscale din acest an să fie atinse. Autorităţile sugerează reduceri mari ale cheltuielilor în sectorul apărării şi cel al sănătăţii, ca şi la instituţiile de stat neperformate.

UE şi FMI insistă ca Grecia să adopte reforma pensiilor suplimentare, de mult amânată, să aplice un plan prin care la cinci angajaţi din sectorul public care pleacă din sistem să fie angajat doar unul, precum şi pentru liberalizarea accesului la profesii cum ar fi avocatura şi cea de farmacist.

De asemenea, elenii trebuie să finalizeze evaluarea deficitului de capital al băncilor, să îmbunătăţească flexibilitatea salariilor şi să liberalizeze pieţele produselor şi serviciilor.

Lista de măsuri nu este finalizată şi ar putea fi modificată după discuţiile cu autorităţile din Grecia, se arată în document.

×
Subiecte în articol: Grecia FMI UE plan
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close