Antena 3 CNN Externe Forţele irakiene au integrat luptători anti-Al Qaeda

Forţele irakiene au integrat luptători anti-Al Qaeda

Forţele irakiene au integrat luptători anti-Al Qaeda
Sursa foto: irak
11 Ian 2010   •   20:44

Circa jumătate din cei 80.000 de militanţi anti-Al-Qaeda au fost integraţi în instituţiile irakiene ca parte a unui efort de reconciliere naţională, arăta un general american. Aceştia sunt membri ai mişcării Sahwa, cunoscută drept "Fiii Irakului" de armata americană, care s-a alăturat forţelor SUA şi irakiene în 2006 şi 2007 pentru a lupta cu Al-Qaeda, ceea ce a dus la o cădere drastică a violenţei.
"78.000 de persoane se află pe lista de plată, iar peste 40.000 au fost integraţua, din care 30.000 în în ministere," arăta generalul Joseph Reynes . Circa 10.000 au fost integraţi în forţele irakiene de securitate.
Controlul asupra Sahwa a fost trecut în resposabilitatea Irakului, în luna octombrie, iar în ultima lună salariile - reduse de la 300 dolari în timpul conducerii americane la 100 dolari- au fost plătite cu întârziere de guvernului şiit. Reynes preciza însă că întârzierile au rămas de domeniul trecutului.

"Autorităţile irakiene au preluat responsabilitatea şi deşi au existat unele hopuri în felul cum au efectuat plăţile, şi cum au efectuat unele lucruri la început, ultimele două plăţi au fost la timp."
Armata SUA a început să recruteze militanţi Sahwa din arabii suniţi şi foşti insurgenţi în 2006.
Bagdad a promis să încorporeze 20 procente din Sahwa în poliţie şi armată şi să găsească servicii civile pentru restul. Un raport american avertiza însă anul trecut că "ritmul lent al integrării are potenţialul de a submina încredere sunită în GoI (Guvernul Irakului ), şi, dacă nu este corectat, ar putea submina progresul de securitate."

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Al Qaeda
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close