Antena 3 CNN Externe Fost lider neonazist, implicat în furtul semnului de la Auschwitz

Fost lider neonazist, implicat în furtul semnului de la Auschwitz

Fost lider neonazist, implicat în furtul semnului de la Auschwitz
Sursa foto: auschwitz
08 Ian 2010   •   11:47

Un fost lider al neonaziştilor europeni susţine că era intermediarul în furtul semnului de intrare de la Auschwitz, ce conţinea cele mai puternice trei cuvinte ale Holocaustului: ?Arbeit Macht Frei?.
Potrivit anchetatorilor polonezi şi suedezi, furtul a fost organizat de Anders Hoegstrom ? care a creat puternica mişcare anti-imigraţie din Suedia Frontul Naţional Socialist în anii 90. ?Rolul meu era să iau semnul în Polonia. Eram intermediarul şi trebuia să mă ocup de vânzare?, declara el pentru ziarul seudez Expressen.
Hoegstrom susţine că s-a predat autorităţilor după ce a aflat că semnul urma să fie vândut unui colecţionar pentru ca banii să fie folosiţi la tulburarea campaniei electorale din Suedia din acest an, posibil cu violenţe.
?Era ceva în care nu doream să fiu implicat,? arăta acesta.
Însemnele cu sloganul ?Munca te va elibera? erau ataşate la intrarea în lagărul de detenţie în care au murit peste un milion de evrei. Acesta a fost furat luna trecută de cinci polonezi, aflaţi se parte în contact cu grupări din Suedia.
Agenţia de informaţii din Suedia SaePo a confirmat că anchetează un posibil complot neonazist de a aruna în aer parlamentul suedez, Riksdag, şi casa premierului Fredrik Reinfeldt.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Holocaust
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close