Antena 3 Externe Fostul ambasador francez la Bucureşti pledează pentru încheierea tranziţiei democratice a României

Fostul ambasador francez la Bucureşti pledează pentru încheierea tranziţiei democratice a României

de G.S.    |    14 Iul 2012   •   15:32
Fostul ambasador francez la Bucureşti pledează pentru încheierea tranziţiei democratice a României
Sursa foto: Foto: business24.ro

Fostul ambasador francez la Bucureşti Henri Paul pledează pentru încheierea tranziţiei democratice a României, devastată de o criză politică, într-un articol de opinie intitulat "Încotro se îndreaptă România?" ("O? va la Roumanie?") şi publicat de cotidianul Le Figaro.
   
În prima parte a articolului, publicat în ediţia de joi, fostul ambasador explică situaţia politică din România, caracterizată de revocarea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, punerea la îndoială a imparţialităţii Curţii Constituţionale, încarcerarea fostului premier Adrian Năstase, contestarea prezenţei preşedintelui României la Consiliul European, în locul premierului, şi suspendarea şefului statului.
   
El invocă, printre motivele posibile ale acestei situaţii, Constituţia prea lungă şi neclară şi atrage atenţia asupra crizei de guvernare pe care o traversează PDL şi asupra nemulţumirii opoziţiei faţă de preşedinte, manifestată încă din 2009, când acesta a fost ales pentru un al doilea mandat graţie voturilor românilor din diaspora.
   
"Corupţia afectează profund ţara şi ascunde alegerile democratice pe care le poate face aceasta", afirmă diplomatul francez. Uniunea Europeană este în mare parte neputincioasă: menţinând un mecanism de cooperare şi verificare a progreselor României către un stat de drept, ea este la maximul posibilităţilor sale, şi este obligată să recunoască faptul că progresele sunt prea lente. Astfel, mai multe state europene, între care Olanda, Germania şi Franţa, au blocat intrarea României în spaţiul Schengen, generând o înfrângere diplomatică pentru preşedinte, explică el.
   
"Cred că nu este posibil să se continue în acest fel. Criza regimului trebuie să se încheie într-un fel sau altul. Sărăcia şi chiar sărăcia lucie a numeroşi români, rămaşi fără beneficiile creşterii economice din anii '90, în cazul căreia emigraţia este doar unul dintre indiciile cele mai vizibile, trebuie să se încheie. Trebuie dusă o politică de relansare mai echilibrată", susţine fostul ambasador.
   
El subliniază că demiterea preşedintelui trebuie decisă de români, iar toţi ceilalţi trebuie să le respecte alegerea. "Ulterior, sper eu, va veni vremea reconstrucţiei, deoarece tranziţia democratică a României, această tranziţie care pare să nu se mai termine, trebuie să permită acum tratarea cu seriozitate a afacerilor serioase", conchide Henri Paul.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close