Antena 3 CNN Externe Fostul lider al sârbilor din Bosnia, prezent pentru prima oară la o şedinţă a procesului său de genocid

Fostul lider al sârbilor din Bosnia, prezent pentru prima oară la o şedinţă a procesului său de genocid

Fostul lider al sârbilor din Bosnia, prezent pentru prima oară la o şedinţă a procesului său de genocid
01 Mar 2010   •   15:37

Fostul lider al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, participă pentru prima oară la o şedinţă a procesului său de genocid din Haga. Arestat în iulie 2008 la Belgrad, Karadzici este acuzat că a organizat o "epurare etnică" în timpul războiului din Bosnia, soldat cu 100 de mii de morţi. Fostul lider al sârbilor bosniaci pledează nevinovat.

Radovan Karadzici a refuzat până acum să se prezinte la procesul început în luna octombrie a anului trecut. Fostul lider al sârbilor din Bosnia neagă cele 11 crime de război de care este acuzat.

Tribunalul penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie i-a negat ultima încercare a lui Karadzici de a amâna procesul şi a cerut cerut prezenţa expresă a acestuia.

"Mă aflu în faţa dumneavoastră nu pentru a mă apară pe mine ci pentru a apăra măreţia unei mici naţiuni din Bosnia şi Herţegovina care au suferit în ultimii 500 de ani. Nu mă voi apăra spunând că nu am fost important şi nici nu voi da vina pe altcineva", a spus Karadzici.

Radovan Karadzici este acuzat de crime împotriva umanităţii, nerespectarea Convenţiei de la Geneva şi genocid.

Mai multe proteste ale victimelor lui Karadzici au avut loc la Haga.

Karadzici va avea două zile pentru a-şi prezenta apărarea pe care şi-o asigură singur. Arestat în iulie 2008 la Belgrad, la 13 ani după inculparea sa, Radovan Karadzici pledează nevinovat şi riscă pedeapsa de închisoare pe viaţă. Peste 100 de mii de oameni au murit în timpul războiului din Bosnia şi alte 2,2 milioane de persoane au fost strămutate în perioada 1992-1995.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Bosnia proces genocid
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close