Antena 3 CNN Externe Fostul premier grec: Eu cred că suntem într-un moment critic în Europa

Fostul premier grec: Eu cred că suntem într-un moment critic în Europa

Fostul premier grec: Eu cred că suntem într-un moment critic în Europa
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
17 Iun 2012   •   16:39

Uniunea Europeană (UE) se află într-un "moment critic", a apreciat fostul premier socialist grec Georges Papandreou, în opinia căruia problemele zonei euro sunt "mai profunde" decât problemele ţării sale, unde, duminică, se desfăşoară alegeri legilsative cruciale, relatează AFP.
   
"Eu cred că suntem într-un moment critic în Europa", a declarat Papandreou, pentru BBC.
   
"Ar trebui să lăsăm deoparte orice retorici naţionaliste, atunci când aruncăm vina, asupra locuitorilor din sudul (Europei), germanilor austeri sau oricui altcuiva", a apreciat el. "Trebuie să cooperăm, trebuie să ne unim forţele", a continuat fostul premier socialist.
   
Problemele Greciei anunţă "probleme mai profunde" ale UE şi zonei euro, a prevăzut el, denunţând absenţa atât a unei uniuni bancare, cât şi a unei politici fiscale şi economice comune.
   
Papandreou a avertizat, cu toate acestea, în legătură cu eventualele consecinţe ale unui vot în favoarea partidelor care se opun condiţiilor din planul de salvare a Greciei, afirmând că o retragere din zona euro va conduce la o inflaţie puternică şi la "o precipitare la bănci" în vederea retragerii economiilor.
   
"Ar fi o catastrofă majoră şi nu ar avea doar consecinţe sociale, ci şi politice, ceea ce ar complica sarcina Greciei de a se reforma", a adăugat el.
   
În opinia fostului premier socialist, partidele politice extremiste din Europa profită de criză. Formaţiunea neonazistă Zori de Aur a intrat în Parlamentul grec în mai, în urma unor alegeri legislative care nu au permis formarea unei majorităţi.
   
Există un "teren propice pentru populism, un teren propice partidelor rasiste, partidelor neofasciste (...), care vor murdări valorile pe care s-a construit Uniunea Europeană", a apreciat Papandreou, care a fost nevoit să demisioneze, la sfârşitul lui 2011, din cauza crizei datoriilor.
   
Duminică, grecii votau în cadrul unor alegeri legislative - percepute ca un adevărat referendum asupra rămânerii în zona euro -, în care se înfruntă tabăra care susţine austeritatea şi o stângă ce se opune rigorii bugetare.

×
Subiecte în articol: Grecia premier oficial UE locuitori ajutor
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close