Antena 3 CNN Externe Fostul preşedinte din Maldive, arestat în timpul campaniei electorale

Fostul preşedinte din Maldive, arestat în timpul campaniei electorale

Fostul preşedinte din Maldive, arestat în timpul campaniei electorale
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.T.    |    08 Oct 2012   •   16:45

Mohamed Nasheed, fostul preşedinte din Maldive, a fost arestat luni, în timp ce se afla în plină campanie electorală, după ce a refuzat să apară la o audiere într-un caz în care este acuzat de abuz de putere, anunţă CNN.

Arestarea lui Nasheed reprezintă ultimul scandal politic din Maldive dintr-o serie începută în februarie acest an, odată cu demisia sa, eveniment venit după o serie de proteste cauzate de arestarea unui judecător la ordinul fostului

Nasheed a fost primul preşedinte al statului situat în Oceanul Indian ales în mod democratic, în 2008, iar după demisia sa a susţinut în numeroase rânduri că a fost forţat de membrii opoziţiei să facă acest pas.

Succesorul său, Mohammed Waheed Hassan, fost vicepreşedinte, a declarat însă că transferul de putere a fost făcut în mod legitim.

„Noi credem că arestarea lui Nasheed este motivată politic, cu scopul de a-i opri campania electorală înaintea alegerilor prezidenţiale”, se arată într-un comunicat de pe site-ul oficial al Partidului Democrat din Maldive, semnat de Ahmed Naseem, care a ocupat funcţia de ministru de Externe în fostul guvern.

Săptămâna trecută, un tribunal din Hulhumale (insulă artificială din Maldive) a dispus ca Nasheed să apară la o audiere şi nu părăsească capitala Male fără permisiunea instanţei, însă fostul preşedinte a sfidat ambele ordine.

Un purtător de cuvânt al poliţiei locale a explicat că mandatul de arestare are rolul de a asigura prezenţa lui Nasheed la următoarea audiere din acest caz.

Ahmed Naseem a acuzat însă modul de operare al poliţiei, acuzând „forţa disproporţionată” folosită: „Au venit echipaţi precum trupele SWAT şi având arme. S-au purtat agresiv şi, uneori, violent faţă de susţinătorii lui Nasheed”.

Mohamed Nasheed a fost un critic acid al lui Abdul Gayoom, fostul preşedinte din Maldive, care a condus ţara timp de 30 de ani, înainte de a pierde alegerile din 2008.

Cu toate acestea, Gayoom continuă să fie bine văzut, mulţi considerând că el este principalul motiv pentru care un stat în care principala ocupaţie o reprezenta pescuitul a devenit una dintre cele mai interesante destinaţii turistice din lume.


×
Subiecte în articol: Maldive arestare scandal abuz de putere
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close