Antena 3 CNN Externe Fotografiile oficiale cu cadavrul lui Bin Laden NU vor fi publicate: "Pot conduce la represalii contra americanilor"

Fotografiile oficiale cu cadavrul lui Bin Laden NU vor fi publicate: "Pot conduce la represalii contra americanilor"

Fotografiile oficiale cu cadavrul lui Bin Laden NU vor fi publicate: "Pot conduce la represalii contra americanilor"
Sursa foto: Foto: blogs.tribune.com.pk
21 Mai 2013   •   19:50

Curtea de Apel din Washington a decis marţi că guvernul american nu este obligat să publice fotografiile cu Osama Bin Laden, ucis de soldaţii de elită americani în mai 2011, pe motiv că aceasta ar putea să reprezinte un risc pentru securitatea SUA, informează AFP.

Liderul Al-Qaida a fost ucis la locuinţa sa din Pakistan de un comando al Navy Seals, soldaţii de elită americani, care au fotografiat apoi cadavrul liderului terorist, pentru a confirma succesul misiunii.

CIA a refuzat să arate aceste fotografii, invocând faptul că ele au fost clasificate "strict secret", au precizat judecătorii, în motivaţia deciziei care confirmă hotărârea luată de prima instanţă.

"Afirmăm că imaginile au fost corect clasificate şi că ele pot, deci, să rămână secrete, în pofida legii privind libertatea informaţiei, au adăugat judecătorii.

Un grup de reflecţie conservator din SUA, Judicial Watch, a reclamat CIA pentru refuzul acesteia de a publica fotografiile cu Bin Laden.

Agenţia americană de informaţii a subliniat că divulgarea acestor fotografii ar reprezenta un risc pentru securitatea naţională. Unele dintre imagini sunt şocante şi, "dacă ele sunt publicate, pot să conducă la represalii contra americanilor", au arătat judecătorii Curţii de Apel.

Agenţii CIA au citat în instanţă exemplul caricaturilor cu Profetul Mahomed, publicate în ziarul danez Jyllands-Posten în septembrie 2005, care au inflamat lumea islamica şi au provocat revolte sângeroase.

×
Subiecte în articol: Osama Bin Laden
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close