Antena 3 CNN Externe Franța a testat o versiune modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA, fără încărcătură

Franța a testat o versiune modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA, fără încărcătură

Ministrul Forţelor Armate din Franța, Florence Parly, arată că a fost testat cu succes miercuri versiunea modernizată a rachetei nucleare ASMPA, fără încărcătură, care face parte din componenta aeriană a forţei franceze de disuasiune.

Franța a testat o versiune modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA, fără încărcătură
Sursa foto: missilethreat/ MBDA
de Mia Lungu    |    24 Mar 2022   •   08:49

”Florence Parly, ministrul Forţelor Armate, îşi exprimă marea satisfacţie după succesul din 23 martie 2022 a testării cu succes a rachetei strategice aer-sol cu rază medie de acţiune îmbunătăţită (ASMPA) renovată, lipsită de încărcătura sa militară” , potrivit unui comunicat al ministerului, relatează Agerpres, citând AFP.

”Racheta, dezvoltată de (producătorul francez, n.red.) MBDA, a fost lansată de un Rafale care a decolat de la baza aeriană 120 din Cazaux”, în sud-vestul Franţei, potrivit comunicatului.

”Acest succes marchează intrarea în faza de producţie a rachetei modernizate ASMPA, o condiţie prealabilă înainte de intrarea ei în serviciu în Forţele aeriene strategice ale armatei Aerului şi Spaţiului şi în Forţa aeronavală nucleară a Marinei naţionale”, precizează comunicatul.

Racheta nucleară aer-sol cu rază medie de acţiune (ASMPA) a fost pusă în funcţiune în 2009 şi urmează să fie înlocuită în jurul anului 2035 cu un sistem aer-sol de nouă generaţie (ASN4G).

Franţa este singura ţară din Uniunea Europeană dotată cu armă nucleară, care poate fi folosită fie de submarinele cu propulsie nucleară (SNLE), fie de aeronavele Rafale echipate pentru ASMPA.

Rusia va folosi armele nucleare dacă va fi provocată sau atacată de NATO. Declarația unui diplomat rus

Rusia își păstrează dreptul de a folosi arme nucleare dacă țara este „provocată" de NATO, spune adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.

Dmitri Polianski, unul dintre cei mai importanți diplomați ai Rusiei în Statele Unite, a vorbit cu Sky News după ce purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat că șeful său ar putea apăsa butonul nuclear dacă țara simte că se confruntă cu o amenințare „existențială".

"Dacă Rusia este provocată de NATO, dacă Rusia este atacată de NATO, de ce nu? Suntem o putere nucleară. Nu cred că este un lucru corect să spun asta, dar nu este un lucru corect să amenințați Rusia și să încercați să interveniți. Deci, atunci când aveți de-a face cu o putere nucleară, desigur, trebuie să calculezi toate rezultatele posibile ale comportamentului tău", a afirmat Dmitri Polianski la Sky News.

Acesta a respins declarația americanilor potrivit cărora membrii forțelor armate rusești se fac vinovați de crime de război în Ucraina.

"Nu cred că noi comitem crime de război în Ucraina. Bineînțeles, nu depinde de mine să evaluez. Eu nu sunt acolo. Dumneavoastră nu sunteți acolo. Vă uitați la videoclipuri, vă uitați la multe dintre videoclipurile care sunt considerate știri false. Voi credeți un lucru, eu cred altceva", a declarat Dmitri Polianski.

×
Subiecte în articol: Franta rachetă nucleară ASMPA
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close