Antena 3 Externe Gaddafi, finanţatorul din umbră al campaniei lui Sarkozy. O anchetă judiciară a fost deschisă în Franţa

Gaddafi, finanţatorul din umbră al campaniei lui Sarkozy. O anchetă judiciară a fost deschisă în Franţa

19 Apr 2013   •   14:23
Gaddafi, finanţatorul din umbră al campaniei lui Sarkozy. O anchetă judiciară a fost deschisă în Franţa
Sursa foto: Foto:europe1.fr

Justiţia franceză a lansat, vineri, o anchetă judiciară asupra acuzaţiilor privind o susţinere financiară din partea Libiei, în timpul lui Muammar Gaddafi, a campaniei prezidenţiale din 2007 a lui Nicolas Sarkozy, a anunţat o sursă judiciară, citată de AFP.
   
Parchetul din Paris a deschis o procedură judiciară cu autor necunoscut pentru "corupţie activă şi pasivă", "trafic de influenţă", "fals şi uz de fals", "abuz de bunuri sociale", "spălare (de bani), complicitate şi tăinuirea acestor infracţiuni", a precizat sursa citată.
   
Omul de afaceri francezo-libanez Ziad Takieddine a declarat la 19 decembrie că deţine probe cu privire la o finanţare de către Libia a campaniei electorale a lui Sarkozy, ales preşedinte în 2007 şi înfrânt în alegerile prezidenţiale din 2012.

În schimb, judecătorii desemnaţi nu vor ancheta asupra unui document publicat în primăvara lui 2012 de către site-ul Mediapart, şi anume o presupusă notă atribuită unui fost demnitar din cadrul regimului Kadhafi. Acest document anunţa o susţinere financiară în valoare de 50 de milioane de euro din partea Libiei către campania prezidenţială a lui Nicolas Sarkozy, în 2007.
   
Această parte a cazului se află în continuare în fază preliminară, a precizat sursa judiciară.
   
Parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară în urma unei plângeri pentru "fals şi uz de fals" din partea lui Sarkozy, după publicarea acestui document.
   
Ancheta a fost extinsă, ulterior, în vederea verificării acuzaţiilor formulate de către Takieddine, pe care acesta le-a repetat, ulterior, dar fără să aducă elemente concrete pentru a le susţine.

În cadrul acestei anchete, au fost efectuate percheziţii, la sfârşitul lui feruarie, la fostul secretar general al Palatului Elysée şi la fostul ministru de Interne Claude Guéant, iar pe 11 aprilie la domiciliul lui Takieddine.


×
Subiecte în articol: sarkozy Franta Nicolas Sarkozy Libia

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close