
Pe măsură ce blocada totală impusă de Israel asupra Fâșiei Gaza se apropie de două luni, organizațiile umanitare nu mai au rezerve de alimente de distribuit, iar unele medicamente sunt, de asemenea, pe terminate, relatează Euronews.
Gaza se confruntă cu o situație „apocaliptică”, au avertizat agențiile ONU care operează în teritoriul palestinian, după ce principalele organizații de ajutor umanitar au epuizat în ultimele zile stocurile de alimente, la aproape două luni de la începutul blocadei totale impuse de Israel.
Curtea Internațională de Justiție desfășoară o săptămână de audieri privind obligația Israelului de a „asigura și facilita” asistența umanitară pentru civilii palestinieni din Gaza.
Israel a oprit accesul ajutoarelor în Gaza pe 2 martie și și-a reluat campania militară pe 18 martie, în încercarea de a presa Hamas să elibereze ostaticii rămași în urma atacului comis de gruparea militantă pe 7 octombrie 2023.
De asemenea, Israel a interzis cooperarea cu activitățile UNRWA în Gaza și Cisiordania ocupată, acuzând agenția ONU că ar fi fost infiltrată de Hamas – acuzație pe care UNRWA o respinge ferm.
Managerul de comunicare pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al Fondului ONU pentru Copii (UNICEF), Tess Ingram, a declarat pentru Euronews că, de la începutul acestui an, au fost identificate aproximativ 10.000 de cazuri de malnutriție acută în rândul copiilor, dintre care 1.600 sunt cazuri severe. Datele se referă la copii cu vârste cuprinse între șase luni și cinci ani.
Malnutriția în rândul copiilor din Gaza este în creștere
Potrivit datelor furnizate de UNICEF, numărul copiilor din Gaza tratați pentru malnutriție acută aproape s-a dublat într-o lună: 2.027 de copii au fost internați pentru tratament în februarie, în timpul încetării focului, iar în martie, numărul a crescut la 3.696.
ONU a precizat că, înainte de războiul dintre Israel și Hamas, care durează de 18 luni, malnutriția acută era practic inexistentă în Gaza.
Copiii sub cinci ani sunt „cei mai vulnerabili” la malnutriție, a explicat Ingram, din cauza „nevoilor nutriționale specifice”. „Fără rezerve adecvate de hrană, vom vedea o creștere a numărului de copii malnutriți – iar fără tratament, cei care suferă de malnutriție severă vor deveni din ce în ce mai bolnavi, iar viața le va fi pusă în pericol.”
Stocurile de alimente pentru prevenirea malnutriției ale UNICEF (cum ar fi suplimentele cu micronutrienți multipli) sunt „complet epuizate”, potrivit lui Tess Ingram, în timp ce rezervele de alimente pentru tratarea malnutriției „au fost reduse la niveluri extrem de limitate”.
Malnutriția acută severă necesită un tratament specific, a adăugat Ingram, iar riscurile pe termen lung includ efecte ireversibile asupra dezvoltării cerebrale a copiilor.
Ingram a mai precizat că un sondaj recent a arătat că, în cazul copiilor sub doi ani, 90% consumă doar două sau mai puține grupe alimentare – de obicei lapte matern și cereale. „Este clar insuficient pentru creșterea și dezvoltarea unui copil – și această situație persistă de luni întregi.”
„Într-o vizită în nordul Gazei, în februarie, medicii mi-au spus: nu mai vedem deloc bebeluși grași. Sunt prematuri, au greutate mică la naștere – pentru că mamele nu primesc nutrienții de care au nevoie.”
Familiile se confruntă cu situații disperate, pe măsură ce rezervele de hrană rămase se epuizează. Unele încearcă să cumpere „cât de puțin pot din piețe”, dar prețurile au crescut astronomic.
Tess Ingram a declarat că o rundă de vaccinare antipoliomielită a fost suspendată în aprilie, atât din cauza bombardamentelor, cât și a blocadei, ceea ce a agravat situația.
Au avut loc două campanii de vaccinare antipoliomielită din anul trecut până acum, dar zeci de mii de copii rămân nevaccinați sau vaccinați doar parțial, a adăugat ea.
Sănătatea mintală a copiilor, dar și a celor care îi îngrijesc, este la limită, a mai spus Ingram. „Știu despre o fetiță de 5 ani care a rămas orfană și apoi a fost separată pentru o perioadă de bunica ei, care devenise îngrijitorul ei principal. Nu a mai vorbit luni de zile.”
„Multe familii nu mai au nici măcar o masă pe zi”
Organizația neguvernamentală Mercy Corps a raportat o situație extrem de gravă pe teren. Într-o declarație transmisă pentru Euronews, un membru al echipei sale din Gaza a afirmat: „Situația este extrem de mizerabilă și se deteriorează rapid, viața devine din ce în ce mai grea din toate punctele de vedere.”
„Mâncarea este în mare parte indisponibilă; au mai rămas doar câteva conserve, leguminoase și legume locale foarte scumpe”, a spus acesta.
„Oamenii supraviețuiesc cu ce conserve sau cu ce paste mai aveau în casă, sau plătesc prețuri insuportabile pentru puținul care mai există. Prăbușirea sistemelor alimentare a lăsat multe familii fără măcar o masă pe zi.”
Jonathan Fowler, manager de comunicare senior la UNRWA, a declarat pentru Euronews că situația din Gaza este „distopică și apocaliptică”. „Cu fiecare oră care trece sub blocadă, tot mai mulți oameni ajung în categorii de risc ridicat de malnutriție.”
„Prognoza este una de malnutriție acută severă, extinsă. Iar noi nu avem mijloacele să o stopăm, pentru că nici alimentele medicalizate nu mai intră în Gaza”, a spus el, referindu-se la produsele alimentare specializate folosite pentru tratarea formelor grave de malnutriție, precum cele furnizate de UNICEF.
UNRWA a rămas fără făină pentru a alimenta cantinele pe care le administrează. La finalul săptămânii trecute, agenția a distribuit ultimele 250 de pachete alimentare de urgență, care conțineau alimente uscate și conserve suficiente pentru două săptămâni. Și Programul Alimentar Mondial (WFP) a anunțat că și-a epuizat stocurile de hrană în această săptămână.
„Ne îndreptăm spre foamete... Privesc acest risc direct în față”, a spus Fowler.
O treime din medicamentele esențiale sunt deja epuizate – inclusiv cele pentru diabet, antibiotice și tratamente topice – iar alte o treime urmează să se termine în următoarele săptămâni, a mai adăugat acesta.
„Organizațiile umanitare sunt pregătite să intre în Gaza cu ajutorul necesar”, a spus el. „Aproape 3.000 de camioane UNRWA cu ajutoare salvatoare de vieți sunt gata. WFP a anunțat că are peste 116.000 de tone de asistență alimentară – suficiente pentru a hrăni un milion de oameni timp de până la patru luni – care pot intra imediat ce se redeschid punctele de trecere.”
Fowler a declarat că incidentele de jafuri ale convoiilor umanitare și „oameni care asaltează camioanele”, frecvente în timpul războiului, au scăzut în perioada încetării focului, când fluxul de ajutoare a fost mai constant.
„Când este penurie, ajutoarele devin valoroase pentru cei care le pot folosi în scopuri criminale”, a spus el.
Guvernul israelian a acuzat în repetate rânduri Hamas că controlează distribuția ajutoarelor și profită de pe urma lor, în timp ce civilii palestinieni mor de foame.
La sfârșitul lunii aprilie, ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a declarat că gruparea Hamas ar trebui privată complet de orice acces la ajutorul umanitar destinat Gazei, despre care a susținut că Israelul îl permite în ciuda blocadei.
„Ori de câte ori se permite intrarea suplimentară a ajutoarelor, trebuie să ne asigurăm că ele nu ajung la Hamas, care exploatează ajutorul umanitar pentru a menține controlul asupra populației civile și a profita de pe urma lor – profituri care finanțează infrastructura teroristă folosită împotriva soldaților IDF și a civililor israelieni”, a transmis Katz într-o postare pe X.
Euronews a contactat Ministerul Apărării din Israel, Forțele de Apărare Israeliene și coordonatorul activităților guvernamentale în teritorii (COGAT), însă niciuna dintre instituții nu a oferit un comentariu până la momentul publicării.